Transporturile aparent mărunte de lemn se dovedesc a fi în realitate cele care adună grosul traficului de material lemnos furat din pădure. Asta pentru că sunt în număr mare și este imposibil ca polițiștii să fie peste tot și să le poată opri. În plus, la transporturile mari există în general legalitate, pentru că nu pot trece atât de ușor neobservate. Transporturile mici se fac de regulă și pe distanțe scurte, pe raza aceleiași localități, ceea ce face și mai dificilă depistarea lor.

Un exemplu în acest sens este ziua de miercuri, 11 ianuarie, când, în interval de câteva ore, echipaje de poliție aflate în trafic au depistat cinci transporturi de lemn fără proveniență legală.

Cei mai activi au fost polițiștii de la Secția Rurală Marginea, care au realizat trei capturi.

Prima a fost în jurul orei 6.30 dimineață, când a fost oprită o autoutilitară Iveco condusă de un tânăr în vârstă de 28 de ani, din Sucevița. Mașina transporta o cantitate de lemn semnificativă pentru care nu exista vreun document de transport.

În urma inventarierii materialului lemnos a rezultat că era transportată cantitatea de 4,96 mc lemn de foc specia fag, în valoare de aproape 900 de lei.

În jurul orei 8.00, o altă autoutilitară oprită la Marginea, condusă de un bărbat în vârstă de 52 de ani, transporta 2,48 mc lemn de foc specia fag, în valoare de 429 de lei.

După-amiază, la ora 15.00, polițiști de la Marginea au realizat a treia captură, alți 2,73 mc lemn de foc specia fag.

Pe lista confiscărilor de miercuri mai apare un autovehicul care tracta o remorcă încărcată cu material lemnos, oprită de polițiștii de la Secția Rurală Pojorâta, la Pojorâta, condusă de un localnic de 33 de ani.

Autovehiculul transporta cantitatea de 2,85 mc lemn lucru rășinoase, specia molid, în valoare de 570 lei, care a fost confiscat și dat în custodie unui reprezentant silvic.

Șoferul a încasat și o amendă de 1.000 de lei, pe lângă măsura confiscării lemnului.

În fine, miercuri seară, pe drumul județean din Stulpicani, polițiștii de la Compartimentul Rutier Gura Humorului au oprit o autoutilitară care era încărcată cantitatea de 2,5 mc lemn de foc esență fag, fără vreun document de proveniență.