Primul deces din cauza gripei înregistrat în sezonul rece 2022-2023 în județul Suceava a fost o persoană în vârstă de 72 de ani. Direcția de Sănătate Publică Suceava a informat că gripa a fost confirmată pe bază de test rapid la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava.

Medicul-șef al secției Boli infecțioase din Spitalul de Urgență Suceava, dr. Monica Terteliu- Băițan, a declarat că este vorba despre un bărbat dintr-un sat din apropierea municipiului Suceava, care a fost adus cu ambulanța la spital în seara zilei de 7 ianuarie a.c., în stare foarte gravă, cu insuficiență respiratorie care a necesitat ventilație non-invazivă de durata transportului. Pacientul avea, de asemenea, antecedente cardiovasculare importante. „În Unitatea de Primiri Urgențe pacientul a necesitat intubare și a fost internat direct la ATI, cu bronhopneumonie severă”, a precizat dr. Terteliu. Clinic a fost diagnosticată gripa, confirmată ulterior cu test rapid antigenic. Cu toate eforturile medicilor, pacientul a decedat în ziua următoare. Dr. Terteliu a explicat că pe fondul problemelor cardiace anterioare, gripa complicată cu bronhopneumonie l-a decompensat și i-a adus sfârșitul.

În săptămâna 2 -8 ianuarie a.c. în județul Suceava s-au identificat 48 de cazuri de gripă, dintre care 36 au necesitat internare în spital. Cele mai multe, 15 cazuri, au fost la categoria de vârstă 15-49 de ani. La bebeluși, 0-1 an, au fost înregistrate 12 cazuri de gripă, iar la vârstnici peste 65 de ani, o altă categorie considerată de risc, au fost 6 cazuri.