Aproape o sută de rădăuțeni au participat marți la o festivitate care a marcat ziua de 24 ianuarie 1859, ziua în care a avut loc Mica Unire – Unirea Principatelor Române, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român. Municipalitatea rădăuțeană a celebrat acest moment printr-o scurtă acțiune în cadrul căreia au fost depuse coroane de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza de pe Aleea Voievozilor din centrul localității și au fost rostite alocuțiuni despre însemnătatea momentului 24 ianuarie 1859.
Imediat după aceasta, pe platoul din vecinătatea fântânii arteziene din parcul central, în acordurile orchestrei de la Casa Municipală de Cultură conduse de profesorul Adrian Șerban, reprezentanții executivului local și consilierii locali, alături de un grup de rădăuțeni, s-au prins într-o Horă a Unirii, după care au fost serviți cu câte un pahar de vin fiert.
Primarul municipiului Rădăuți, Bogdan Loghin, a declarat: „Este moment de sărbătoare pentru toți românii, pentru că ziua de 24 ianuarie 1859 a rămas în istoria noastră ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești. Sunt fericit că astăzi, deși vremea este destul de rece, ne-am adunat aici pentru a marca această mare sărbătoare a românilor printr-o horă a unirii. La mulți ani, România, la mulți ani români!”
Comentarii