Autoritățile locale din municipiul Fălticeni vor implementa în toate grădinițele și școlile gimnaziale din oraș programul „Educație prin teatru”, un program educativ, nonformal, realizat în parteneriat cu Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani.

„În ședința ordinară a Consiliului Local Fălticeni de vineri, 27 ianuarie, a fost aprobat în unanimitate programul <Educație prin teatru> destinat tuturor grădinițelor și școlilor gimnaziale din municipiul Fălticeni (patru grădinițe cu program normal, trei grădinițe cu program prelungit, o grădiniță specială, patru școli gimnaziale și două colegii cu ciclu gimnazial)”, anunță reprezentanții autorităților locale.

Pentru organizarea și desfășurarea activităților în anul 2023 a fost alocată din bugetul local suma de 70.000 de lei.

Toți preșcolarii și elevii din ciclurile primar și gimnazial din municipiul Fălticeni, inclusiv cei cu dizabilități și cei care provin din familii dezavantajate, vor putea participa la spectacole de teatru cu un rol educativ, adecvate vârstei copiilor.

În perioada februarie-decembrie 2023, Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani va pune în scenă câte două spectacole diferite pentru fiecare unitate de învățământ din grupul țintă, într-un număr total de 26 de reprezentații: 8 reprezentații teatrale pentru cele opt grădinițe, 16 reprezentații teatrale pentru cele patru școli gimnaziale și două reprezentații teatrale pentru clasele gimnaziale de la colegiile din Fălticeni.

 

·        Primele reprezentații

 

În perioada 31 ianuarie - 1 februarie 2023, la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” din Fălticeni a avut loc deschiderea programului „Educație prin teatru”. Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani a susținut primele reprezentații ale spectacolului „Povestea regelui supărat pe clovn”, de Matei Vișniec, la care au participat elevii claselor gimnaziale de la cele patru școli gimnaziale din Fălticeni. La sfârșitul lunii februarie sunt programate reprezentațiile teatrale destinate elevilor din ciclul primar.

Acest program este rezultatul unei munci de echipă, fiind inițiat – în colaborare cu primarul municipului Fălticeni, prof. Cătălin-Gheorghe Coman – de cei 6 consilieri locali care profesează în domeniul învățământului: prof. dr. Marius-Claudiu Pintilii, prof. Matei Gabriel, prof. Corbu Luminița, prof. Darabă Iulian, ed. Maria Dulgheriu și prof. Mariana Amarie.

Inițiatorii explică faptul că programul are un scop educativ, „fiind asociat procesului de învățare, prin intermediul teatrului, în contexte nonformale. În acest sens, se urmărește promovarea unui demers de învățare experiențială, în situații concrete, specifice artei scenice, care stimulează sensibilizarea și exprimarea cultural-artistică. În plus, participarea preșcolarilor și a elevilor la spectacolele de teatru reprezintă o provocare la lectura textelor literare dramatizate și nu numai”.