20 de lucrări ale fotografului sucevean Edmond Sabin pot fi admirate până pe 15 martie la Galeria Zamca. Expoziția „Chipuri și Povești” a marcat începutul primăverii, după cum au transmis organizatorii, reprezentanții Asociației Institutul Bucovina. Participanții la vernisajul expoziției au remarcat că lucrările fotografului sucevean prof. Edmond Sabin surprind, în tonuri obscure, o colecție de portrete unice, „într-o călătorie a creației, ce ilustrează tainele și povestea fiecărui personaj”.

Potrivit artistului, alegerea nonculorilor este o preferință personală pentru editarea și realizarea materialului finit, „întrucât oamenii percep și acceptă mai ușor fotografiile de acest fel”.

Criticul de artă drd. Delia-Ioana Leizeriuc, de la Direcția Județeană pentru Cultură Suceava, a spus că „deși Edmond Sabin are la bază meseria de profesor de matematică la Școala Gimnazială Nr. 1 din Suceava, artistul încearcă să păstreze un echilibru în tot și toate. El face loc părții umane și spirituale, prin îmbrățișarea artei fotografice. Activitatea sa în sfera artei gravitează în jurul portretelor. Ele conturează o aură din perioada epocilor trecute, mai cu seamă cea Medievală și cea Renascentistă. Edmond Sabin este fotograful unui ritual compus, pe de o parte, din elemente ancestrale, care se simt la nivel transcendental, și, pe de altă parte, din tulburătoarea anticipație. Artistul este preocupat de exprimarea vieții, dar oarecum și a firescului.”

Sub semnul multiculturalității, evenimentul a înglobat și un moment muzical, fiind vorba despre un recital al grupului „Oameni”. Deoarece programul nu le-a permis participarea fizică la vernisaj, maestrul Mihai Pânzaru-PIM, totodată curatorul galeriei, a transmit un mesaj înregistrat, iar președintele Asociației Institutul Bucovina, Petru-Vasile Gafiuc, a realizat o intervenție online.

Ca promotori ai evenimentului, în sală s-au aflat inspectorul școlar Lucian Dimitriu, de la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, și prof. Petru Ilincăi.

Fotografiile, „care urmăresc analiza fizionomică și psihologică a subiectului”, vor putea fi vizionate la Galeria Zamca, din strada Zamca, numărul 17 A (în incinta Asociației Institutul Bucovina), până pe 15 martie 2023, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00-17:00. Intrare este liberă.

Pentru mai multe informații legate de expoziție, persoana de contact din cadrul Asociației Institutul Bucovina este Petru-Vasile Gafiuc, președintele organizației, telefon 0230 524 128, e-mail: info@bucovinainstitute.org.