40 de copii și 59 de adulți ucraineni au beneficiat în luna februarie de servicii sociale la Centrul Blue Dot din Vama Siret. Refugiații au fost consiliați, li s-a oferit suport emoțional, sprijin material (apă și produse igienice, mâncare, jucării, rucsacuri etc.), sprijin pentru transport sau cazare, după caz.

Cinci minori ucraineni neînsoțiți de mamă sau tată au trecut luna trecută prin Vama Siret. Persoanele care îi însoțeau pe minori erau împuternicite de părinții acestora să îi treacă granița.

Refugiații ucraineni s-au întâlnit la Centrul Blue Dot din Vama Siret cu reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), dar și cu reprezentanți ai altor organizații partenere.

Specialiștii au discutat despre cerințele identificate la nivel de județ, în ceea ce privește mamele și copiii refugiați din Ucraina.

Echipa Serviciului Urgențe Suceava efectuează periodic vizite de monitorizare a copiilor care se află ocrotiți într-un centru de refugiați din Suceava, aparținând de Fundația Fight For Freedom, împreună cu reprezentanții legali ai acestora.

Am aflat de la reprezentanții DGASPC Suceava că de la începutul conflictului armat din Ucraina, din 24 februarie 2022, în jur de 2.100 de mame/adulți și în jur de 5.600 de copii au beneficiat în spațiile Blue Dot din Vama Siret de servicii de consiliere și sprijin emoțional, relaxare, sprijin pentru identificarea unui transport și a unei cazări etc.

„S-au împărțit pliante mamelor cu copii, s-au distribuit apă și mâncare pentru bebeluși, materiale igienice, rucsacuri, pampers, produse igienice, jucării, mâncare, cu sprijinul UNICEF, HHC, TAR, Salvați Copiii și al celorlalte organizații din vamă. Din totalul minorilor care au beneficiat de serviciile noastre în Vama Siret, de la începutul conflictului armat în Ucraina, aproximativ 1.200 de minori neînsoțiți au fost asistați, consiliați și îndrumați în vederea obținerii documentelor necesare pentru a călători mai departe, alături de persoanele pe care părinții le-au împuternicit pentru a-i însoți”, au mai completat echipele de specialiști de la spațiile Blue Dot.

 

·        Donații

De la începutul războiului în Ucraina, 39 de minori ucraineni neînsoțiți au beneficiat de măsura plasamentului în regim de urgență la Casa de tip Familial „Universul Copiilor” din Rădăuți, prin dispoziția directorului executiv al DGASPC Suceava, Nadia Crețuleac.

Pentru cei 39 de minori s-a dispus ulterior încetarea măsurii de plasament în termenul legal, ca urmare a reglementării situației acestora, fiind preluați de părinți, persoane fizice, reprezentanți ai ambasadelor sau ai organizațiilor acreditate, care au fost împuterniciți de părinți pentru a însoți minorii.

Cel mai recent caz a fost al unui ucrainean refugiat care a devenit major în luna septembrie a anului trecut, pe când se afla în Casa de tip familial „Universul Copiilor” din Rădăuți. Tânărul a solicitat încetarea măsurii plasamentului pe motiv că pleacă la muncă în străinătate.

Centrul Maternal Suceava găzduiește de la începutul războiului în Ucraina, cu măsură de protecție, un cuplu mamă-copil, ambii minori. În jur de 60 de persoane din cadrul DGASPC Suceava au participat la cursuri în format fizic sau online, la cursuri de instruire privind acordarea „primului ajutor psihologic” pentru refugiați și victimele conflictelor armate (organizate de către CARE, WORLDVISION, UNHCR etc.).

De la începutul războiului, din Centrul de colectare de la nivelul DGASPC Suceava au fost transportate donații cu mașinile Direcției către Vama Siret, dar și către centrele, pensiunile și familiile care au cazat refugiați în localitățile: Mănăstirea Humorului, Cacica, Marginea, Vama, Pojorâta, Gura Humorului, Sucevița, Vicovu de Jos, Rădăuți, Frătăuții Noi, Frătăuții Vechi, Arbore, Slatina, Verești, Suceava și Ipotești.

„Acum, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, ne continuăm activitatea în Vama Siret, în Stațiile Blue Dot, puse la dispoziție de către UNICEF, între orele 7.00 și 23.00, în două ture, pentru a fi sprijin pentru mamele cu copii și minorilor neînsoțiți, în mod special, care trec granița în țara noastră”, au mai transmis reprezentanții DGASPC Suceava, în Jurnalul de campanie – Vama Siret.