Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava a anunțat, prin vocea inspectorului-șef împuternicit, general de brigadă Ionel Postelnicu, demararea proiectului ,,Eficientizarea și modernizarea pavilionului comandament al Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava”, o investiție ce beneficiază de finanțare alocată prin Apelul de proiecte gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, finanțat din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, și din fonduri naționale.

Este vorba de sediul județean al Jandarmeriei, de pe strada Traian Vuia din municipiul Suceava, care va avea practic o față complet nouă în urma unor ample lucrări pe toate palierele clădirii. 

Una dintre prioritățile proiectului este reprezentată de reducerea consumului anual de energie primară cu cel puţin 30% și o reducere a emisiilor de dioxid de carbon emise. Totodată, se va crea cadrul necesar asigurării serviciilor publice oferite cetățenilor în cele mai bune condiții.

Printre altele se vor face lucrări de reabilitare termică prin anveloparea clădirilor, lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire, a sistemului de furnizare a apei calde menajere, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi/sau termice pentru consum propriu, utilizarea surselor regenerabile de energie (panouri solare). De asemenea, se vor efectua lucrări de modernizare a sistemelor de climatizare, sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald, se vor amenaja stații pentru încărcare electrică a mașinilor de serviciu etc.

Proiectul a fost demarat oficial la mijlocul lunii februarie a acestui an și are perioadă de implementare de 36 de luni, cu dată de finalizare 13 februarie 2026.

Valoarea totală a proiectului este de 6.336.019 lei.

Pe perioada lucrărilor se va ajunge și la momentul când va trebui ca jandarmii să se mute în altă locație.

Generalul de brigadă Ionel Postelnicu a declarat că sunt luate în calcul mai multe variante, una fiind mutarea la subunitatea de la Mihoveni, în timp ce o posibilă opțiune ar fi mutarea provizorie în containere ale Ministerului Afacerilor Interne, în imediata apropiere a sediului aflat în renovare.