Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat că în județ sunt finanțate proiecte cu o valoare de 16,5 milioane de euro prin programul „România atractivă”. Gheorghe Flutur a spus că în cursul zilei de marți, la sediul Consiliului Județean Suceava a avut loc o întâlnire de lucru cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene Csilla Hegedüs, în prezența beneficiarilor din județele Suceava, Iași, Neamț și Vaslui ai proiectelor cu finanțare europeană în cadrul programului „România atractivă”.
Flutur a arătat că în județul Suceava sunt aprobate 17 proiecte în cadrul acestui program. „Consiliul Județean are un parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în urma căruia au fost depuse și aprobate proiecte pentru consolidare și investiții importante la mai multe mănăstiri și biserici. La mănăstiri mă refer la Arbore, Humor, Râșca, Slatina, Solca și recent Mănăstirea Teodoreni. Sunt câteva din ctitoriile din județul Suceava care beneficiază de bani europeni, alături de bisericile de lemn de la Horodnic de Sus, Mănăstioara, din Udești, Rădășeni, Botoșana, Colacu și Fundu Moldovei”, a spus șeful administrației județene.
El a adăugat că tot prin același program sunt finanțate proiecte pentru păstrarea arhitecturii tradiționale în sate precum Ciocănești, Brodina și Straja. Gheorghe Flutur a precizat că în cele trei localități vor fi consolidate opt gospodării tradiționale prin proiecte cu fonduri europene. „De asemenea, avem proiecte pe promovarea și păstrarea gastronomiei din ținutul Bucovinei în Câmpulung Moldovenesc și a gastronomiei specifice huțulilor, la Moldova Sulița și Fundu Moldovei”, a mai declarat președintele CJ Suceava.
El a arătat că pe lângă aceste investiții în valoare de 16,5 milioane de euro, administrația județeană intenționează să promoveze și alte proiecte. „Astfel, am cerut ministerului să găsească soluții pentru ruta culturală Drumul lui Ștefan cel Mare, să fie finanțată pe bani europeni. Iar în contextul în care la Suceava au fost prezenți beneficiari și din județele Botoșani, Iași, Vaslui și Neamț, am adresat o rugăminte ministerului pentru a găsi soluții de finanțare pentru Drumul lui Ștefan cel Mare”, a spus Gheorghe Flutur.
Nu în ultimul rând, el a precizat că a solicitat și Ministerului Culturii ca pe noul plan strategic să fie eligibilă la finanțare și reabilitarea unor biserici din mediul rural. „Multe dintre ele sunt într-o stare avansată de degradare și au nevoie de consolidare, de fortificare și pot fi create posibilități pe fonduri europene”, a afirmat Gheorghe Flutur. El consideră că Suceava, un județ cu multe biserici și mănăstiri, devine atractiv și prin aceste investiții pentru restaurarea și promovarea acestor lăcașe de cult pe fonduri europene.
Comentarii