Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a declarat că autorii moțiunii la adresa ministrului Muncii, USR și Forţa Dreptei, referitoare la pensiile speciale, au greșit adresantul. Ioan Stan a explicat că Ministerul Muncii nu gestionează pensii speciale, ci doar pensii din sistemul de contributivitate, motiv pentru care obiecțiile din moțiune ar fi trebuit adresate ministerelor care gestionează pensiile speciale, respectiv Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Justiției. „În al doilea rând, considerăm că este o mare impertinență ca cei care au luat zero măsuri în privința pensiilor speciale să acuze Guvernul că încă nu a făcut nimic. Chiar autorii moţiunii, cei de la USR, au scris în PNRR că reglementarea pensiilor speciale trebuie să se facă pe baza unei consultanțe internaționale, care s-a finalizat abia în februarie”, a spus Ioan Stan.

El a arătat că proiectul trimis inițial de Guvern în Parlament a fost doar pentru a se ieși din situația absurdă în care trebuia trimis ceva pentru a se respecta termenul de 31 decembrie 2022, chiar dacă nu fusese finalizată analiza internațională. Liderul PSD Suceava a mai adăugat că în momentul de față, când există raportul final, Guvernul poate face amendamentele finale pentru a transpune în lege toate recomandările Băncii Mondiale și ale Comisiei Europene. Ioan Stan a declarat că pentru aceasta trebuie urmărite o serie de principii, respectiv vârsta de pensionare a beneficiarilor de pensii speciale va crește la nivelul celei din sistemul contributiv, nicio pensie specială nu va fi mai mare decât salariul din perioada de activitate, necesitatea impunerii unei vechimi de minimum 20 de ani în profesie pentru a putea beneficia de pensie de serviciu și restrângerea condițiilor de pensionare anticipată, astfel încât acestea să fie situații cu totul excepționale.

Stan a precizat că aceste amendamente vor fi formulate de ministerele care gestionează pensiile de serviciu și vor fi discutate în grupul de lucru special creat în acest sens, în timp ce rolul Ministerului Muncii va fi de a integra aceste amendamente.