Cei doi tineri identificați ca autori ai unei tâlhării comise în luna octombrie a anului trecut în centrul Sucevei, victimă fiind o femeie în vârstă de 87 de ani, care la patru zile după atac a decedat, au fost condamnați de Judecătoria Suceava la pedepse de câte 3 ani, respectiv 3 ani și 3 luni de închisoare. Pedepsele nu sunt definitive, iar prima concluzie care se poate trage este că nu s-a putut face legătură directă între tâlhărie și decesul ulterior al octogenarei. Prin urmare, cel mai probabil cei doi vor scăpa doar cu pedeapsa pentru fapta de tâlhărie.

Pe 25 octombrie 2022, Maria P., în vârstă de 87 de ani, fostă directoare de fabrică înainte de 1990, se deplasa pe strada Ștefan cel Mare din zona centrală a Sucevei. Femeia a fost urmărită de doi tineri până la intrarea în scara de bloc, într-unul din gangurile din zona esplanadei (cel din imagine).

În gang, unde este intrarea în scara de bloc, bătrâna a fost împinsă puternic și trântită la pământ, iar tâlharii i-au smuls geanta din care au sustras suma de 1.000 de lei. Octogenara a ajuns la spital în acea după-amiază, având o contuzie de umăr. Femeia a primit îngrijiri medicale, dar nu a rămas internată.

Polițiștii au refăcut în mare traseul autorilor, care au fugit pe jos, apoi cu un autobuz, spre gara din Burdujeni, de unde au luat un tren spre Dolhasca.

Cei doi suspecți au fost căutați la domicilii, dar nu au fost găsiți. Cei din familie au declarat că cei doi au plecat la muncă în străinătate, însă polițiștii au avut încă de la început rezerve că ce susțin cei de la Gulia este adevărat.

Cel mai trist detaliu al cazului este că la patru zile de la tâlhărie femeia în vârstă de 87 de ani a decedat la domiciliu.
Cel puțin prin prisma traumei psihice, legătura de cauzalitate pare destul de evidentă.
Mihai Aurel Sârbu, și Vasile Stoica, ambii din Gulia, au fost identificați ca autori ai faptei. Unul dintre ei, Mihai Aurel Sârbu, în vârstă de 23 de ani, a fost arestat în lipsă de judecători, pentru că nu a fost găsit la percheziții, dispărând ulterior de la domiciliu.

Conform sentinței Judecătoriei Suceava, Mihai Aurel Sârbu a fost condamnat la 3 ani și 3 luni de închisoare, iar Vasile Stoica ar avea de executat 3 ani de detenție.

Verdictul final din dosar va fi dat cel mai probabil de magistrații de la Tribunalul Suceava.