Destinația de ecoturism Țara Dornelor (jud. Suceava) s-a clasat pe locul II în competiția Destinaţia Anului, la secțiunea Comori naturale. La aceeași categorie, au urcat pe podium Țara Hațegului-Retezat (jud. Hunedoara), care a câștigat locul I, Ținutul Zimbrului (jud. Neamț), locul III, și Eco-Maramureș (jud. Maramureș), care a primit premiul special - „Destinații în ascensiune”.
Premiul a fost oferit în cadrul Galei „Destinația Anului”, care a avut loc la Palatul Culturii din Iași, unde au fost premiate cele mai atractive destinații turistice din România. Selecția acestora s-a făcut pe baza celor 300.000 de voturi exprimate de public pe platforma „destinatiaanului.ro”, votul juriului, format din 100 de experţi în diverse domenii, şi un studiu sociologic, care a măsurat dorința de vizitare a respondenților „Cercetării Destinaţii Vizionare”.
Mari Cazimirciuc, managerul destinației de ecoturism Țara Dornelor, cea care a ridicat premiul în cadrul Galei de săptămâna trecută, a declarat: „Se pare că nu suntem singurii care cred că Țara Dornelor este, pe merit, destinația verde a Bucovinei. Un loc preponderent rural, cu zece comunități care-și duc traiul în armonie cu munții, izvoarele, anotimpurile. Aici este locul unde omul modern își poate recăpăta echilibrul minte-corp și se poate conecta la ritmul naturii, adică la el însuși. Este un premiu primit cu mare bucurie și responsabilitate. Cu atât mai mult cu cât Bucovina, regiunea mamă, a obținut marele premiu <Destinația Anului> și va trebui să confirmăm împreună valoarea a ceea ce promovăm: natura, cultura, istoria și tradițiile locale. Mulțumim organizatorilor, susținătorilor și Asociației de Ecoturism din România (AER), care ne-a pus anul acesta pe harta competiției, la secțiunea Comori Naturale. Aici am fost umăr la umăr cu destinații de ecoturism, afiliate brandului Descoperă Eco-România, care fac eforturi susținute de a păstra un echilibru între nevoia de dezvoltare locală și cea de conservare a naturii și biodiversității: Băile Tușnad și Împrejurimile, Colinele Transilvaniei, Pădurea Craiului – Munții Apuseni, Eco-Maramureș, Ținutul Zimbrului – Neamț, Țara Hațegului-Retezat”.
Țara Dornelor este destinația verde a Bucovinei, fiind singura destinație de ecoturism din regiune, certificată oficial din anul 2019. Aceasta reprezintă o recunoaștere a eforturilor de dezvoltare locală durabilă inițiate, de peste șapte ani, de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD) împreună cu partenerii locali, public-privat, din domeniul turismului, protecției și conservării naturii și a finanțării constante primite din partea Romanian-American Foundation și Fundația pentru Parteneriat, care a permis funcționarea unei echipe de management al destinației și dezvoltarea rețelei de produse și servicii ecoturistice locale.
Arealul turistic Țara Dornelor este localizat în partea de sud-vest a județului Suceava, regiunea istorică Bucovina, fiind suprapus pe unitatea de relief Depresiunea Dornelor și are în componența sa municipiul Vatra Dornei şi cele nouă comune învecinate: Ciocănești, Cârlibaba, Iacobeni, Dorna Arini, Șaru Dornei, Panaci, Dorna Candrenilor, Coșna și Poiana Stampei. Destinația este străjuită de 4 masive montane din Carpații Orientali: Giumalău, Călimani, Suhard și Bistriței. Cartea de vizită a destinației sunt natura și modul de viață tradițional, care și-au păstrat puritatea și farmecul original. Munții au poveşti vechi de milioane de ani, scrise pe formațiuni de lavă, cu peisaje montane rar întâlnite în ţara noastră: 12 Apostoli sau Pietrele Roșii din Parcul Național Călimani.
Comentarii