Căldura și apa caldă în patru mari unități de învățământ din municipiul Suceava vor fi asigurate din sistemul centralizat de termoficare, în loc să fie produse cu centrale pe gaz metan, ca în prezent.

Odată cu anunțul de încetare a furnizării căldurii în sistem centralizat în locuințele din municipiul Suceava, din dimineața zilei de 3 mai, primarul Ion Lungu a anunțat și demararea procedurilor de racordare la acest sistem a patru colegii, care până acum au funcționat cu centralele poprii pe gaz metan.

Este vorba de Colegiul Economic ”Dimitrie Cantemir”, Colegiul de Informatică ”Spiru Haret”, Colegiul Tehnic ”Petru Mușat” și Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, la care centralele existente au deja mulți ani de folosință și ar trebui înlocuite. Numai că, în loc să se bage bani pentru noi instalații și centrale, se va merge pe varianta de cuplare la sistemul centralizat de termoficare, la care energia termică este produsă pe biomasă.

„La fel se lucrează acum și la montarea unui punct termic la Colegiul Tehnic <Al. Ioan Cuza>. Ne dorim ca treptat să trecem toate școlile din oraș la sistemul centralizat. Avem centrala pe biomasă care a funcționat foarte bine și care produce energie mai ieftină decât cea pe gaz metan”, a spus Ion Lungu, care a apreciat că sistemul de termoficare a funcționat bine și în această iarnă, fără mari sincope, cu excepția unor probleme în zona Gării, din cauza unei conducte care traversează un teren privat.

Edilul Sucevei consideră că nu a fost corect ceea ce s-a făcut cu mulți ani în urmă, când unitățile școlare au fost decuplate de la sistemul centralizat, al orașului, iar administrația locală a luat credite de la bănci pentru a pune centrale pe gaz metan. Măsura revenirii la sistemul centralizat de termoficare este luată și în contextul majorărilor semnificative ale costurilor la gaz metan, costul utilităților plătite de Primăria Suceava pentru zecile de unități școlare din municipiu fiind uriașe.