Viitoarea zonă de agrement care va fi amenajată chiar în centrul Sucevei, în parcul Șipote, va cuprinde numeroase atracții, zone de relaxare, dar va oferi și oportunități de petrecere a timpului liber, inclusiv spectacole.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat miercuri finalizarea studiului de fezabilitate la care a lucrat firma Aria 42 Studio, din București, prezentând și un plan general al amenajărilor viitoarei zone de agrement.

Edilul sucevean a precizat din start că toate amenajările prevăzute sunt în conformitate cu regulile foarte stricte pe care le prevede legea în privința lucrărilor care pot fi făcute în pădurile-parc, fiind foarte multe restricții impuse, de la materialele de construire care pot fi utilizate, până la construcțiile permise, adică doar provizorii, din material lemnos, cu o suprafață de maximum 15 mp.

Grădini tematice și pavilioane multifuncționale

Astfel, în parcul Șipote vor fi amenajate 23 de grădini tematice și un traseu tematic de pelerinaj religios, un amfiteatru cu o capacitate de 200 de persoane, două zone cu locuri de joacă, tiroliană, traseu cu obstacole, zonă de fitness și o pistă de biciclete de 5 kilometri care va merge până la baza statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare.

„Avem în proiect grădină cromatică de acces, grădină de arțar, grădină cromatică violet, grădină cromatică roșie, grădină cromatică aurie, grădină educațională, adică o minigrădină botanică care se cheamă Țara Fagilor, grădină cromatică de magnolii, grădină cromatică de aramă, grădină artistică experimentală, grădină aromată și olfactivă, grădină terapeutică labirint, grădina izvorului, grădina păsărilor cu zonă protejată de cuibărit, grădină de mesteceni cu zonă protejată de cuibărit, grădină senzorială, grădină cromatică de cireș, acumulare de apă cu sălcii, grădină amfiteatru, grădină de rododendroni și azalee, grădină de tip trandafiri și rozmarin, grădină de tip livadă comunitară, grădină de stejari goruni, grădină de plante pedente și liane”, a precizat Ion Lungu.

De asemenea, în parcul Șipote vor mai fi amenajate 10 pavilioane multifuncționale - pentru picnic, pentru odihnă, pentru activități educaționale, pentru expoziții și pentru informare, trei turnuri de observație a păsărilor, trei platforme de belvedere cu foișoare, patru cișmele racordate la rețeaua de apă a orașului și trei grupuri sanitare.

Proiectul include și un spațiu interactiv, Izvor, la baza Cetății de Scaun.

 

„Drumul Crucii” - traseu de pelerinaj religios

Un important element de atracție va fi traseul cromatic de pelerinaj religios, care merge pe ideea traseului cu 12 opriri, ca pe Drumul Crucii. „Aici trebuie să avem discuții cu cei de la Arhiepiscopie. Desigur că Drumul Crucii e unul singur, la Ierusalim, dar și prin alte părți se face acest lucru. E trecut în proiect și vom vedea ce vom face”, a menționat Ion Lungu.

Tot în parcul Șipote vor fi amenajate un drum forestier, piste de bicicletă și aleile principale cu agregate stabilizate cu liant ecologic, în vreme ce aleile secundare vor fi amenajate din pământ stabilizat cu pietriș.

De-a lungul aleilor pietonale vor fi amplasate în zona cu luminiș locuri de odihnă cu bănci circulare și dreptunghiulare.

Două obiective majore, scoase din proiect

În baza studiului de fezabilitate prezentat, valoarea totală a investiției se ridică la 10,5 milioane de euro, fără TVA.

Asta în condițiile în care două proiecte majore au fost eliminate din planuri, fiind prevăzute pentru etapa a II-a, deoarece costurile totale s-ar fi ridicat la 17 milioane de euro.

Proiectele eliminate din prima fază sunt ascensorul în plan înclinat/funicular, care costa 2,5 milioane de euro, și amenajarea unui parc de aventură, investiție cifrată la 3,5 milioane de euro, care va fi realizată în viitoarea zonă de agrement din păduricea Zamca.

Pentru concretizarea planurilor în privința zonei de agrement parc Șipote, următorul pas este cel de întocmire a proiectului tehnic, lucrare scoasă deja la licitație, contra sumei de 1,3 milioane de lei.

După finalizarea acestuia, Primăria Suceava va depune documentațiile la Agenția de Dezvoltare Nord-Est, de la Piatra Neamț, în vederea obținerii finanțării necesare, din fonduri europene.

Din momentul în care va fi aprobat la finanțare, va urma o nouă licitație, de execuție a lucrărilor, la care termenul de realizare este de 24 de luni.