Mai multe subiecte legate de problematica autismului, particularitățile și nevoile copilului cu TSA (Tulburări de Spectru Autist) au fost dezbătute miercuri, 16 august 2023, la Școala Gimnazială „Gheorghe Popadiuc” din municipiul Rădăuți, inițiativa seminarului aparținând Asociației Institutul pentru Parteneriat Bucovina.

La dezbatere au participat reprezentanți ai Instituției Prefectului Județului Suceava, ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, medici din cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava, consilieri din partea Consiliului Local Rădăuți, reprezentanți ai Primăriei comunei Marginea și ai Primăriei Milișăuți, ai Bibliotecii din Rădăuți, avocați, psihologi și cadre didactice din cadrul unităților de învățământ din municipiul Rădăuți.

În cadrul întâlnirii, au fost abordate teme legate de problematica autismului, particularitățile și nevoile copilului cu TSA, în vederea cunoașterii dificultăților și a barierelor cu care aceștia se confruntă. Organizatorii au tras un semnal de alarmă cu privire la provocările întâmpinate de familiile copiilor cu TSA, dar au provocat invitații nu doar la dezbatere, ci și la acordarea unui sprijin concret Centrului de zi HOPE`S în care copiii urmează procedurile de recuperare.

Subprefectul Județului Suceava Cristian Ioan Șologon și consilierul local Cristina Airinei și-au arătat interesul și vor căuta soluții pentru a sprijini Centrul Multifuncțional de zi HOPE`S pentru copii și adolescenți cu CES (cerințe educaționale speciale) din spectrul TSA, cu un nou sediu în care ședințele de terapie și recuperare să se poată desfășura într-un mediu de siguranță și relaxare pentru beneficiari.

Cei prezenți la seminar și-au arătat disponibilitatea implicării în activitățile acestui proiect și în viitor, prin sprijinul acordat atât Asociației Schitul Laura Lavrentie din Rădăuți, care se ocupă de beneficiarii Centrului rădăuțean, cât și familiilor beneficiarilor pentru continuitatea procedurilor și terapiilor pe care copiii le urmează, dar și pentru asigurarea permanentă de voluntari.

Asociația Schitul Laura Lavrentie, în parteneriat cu Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina (Institutul Bucovina) și Școala Gimnazială „Gheorghe Popadiuc” Rădăuți, derulează, în perioada noiembrie 2022 - decembrie 2023, proiectul „Centrul Multifuncțional de zi HOPE`S pentru copii și adolescenți cu C.E.S (cerințe educative speciale) din spectrul TSA”, cofinanțat din Fondul Social European.

„Mulțumim conducerii Școlii Gimnaziale <Gheorghe Popadiuc> din Rădăuți pentru găzduire, dar și pentru colaborarea fructuoasă, precum și tuturor celor care au participat la eveniment”, au transmis reprezentanții Asociației Institutul pentru Parteneriat Bucovina.