Ilie Marcel Şerbiuc, bărbatul originar din satul sucevean Sf. Ilie și care este principalul suspect de uciderea unei fetițe de 12 ani al cărei cadavru l-a ascuns în lada unei canapele, va fi extrădat din Olanda. Decizia a venit din partea Tribunalului din Amsterdam.
"Tribunalul Amsterdam, în baza unui mandat european de arestare, a dispus, astăzi, predarea inculpatului Şerbiuc Ilie Marcel, acuzat de uciderea unei minore de 12 ani, autorităţilor competente din România. Decizia instanţei din Olanda este definitivă. Acum urmează procedura de predare a inculpatului, procedură gestionată de Poliţia Română. Autorităţile române estimează că inculpatul va fi adus în ţară până la finalul lunii august", a anunţat Ministerul Justiţiei.

Legat de acest caz a avut o reacție și ministrul Justiției, Alina Gorghiu: "Ca ministră a Justiţiei, ca om politic, ca mamă, rămân preocupată de astfel de cazuri şi voi recurge în continuare la toate instrumentele legale pentru a găsi soluţii. Îmi doresc ca inculpatul să fie predat cât mai rapid în România, să fie anchetat de organele de urmărire penală şi judecat de instanţele de judecată naţionale. Orice măsuri sau pedepse s-ar stabili în cauză, acestea trebuie să fie executate în România. Este un gest de normalitate într-o societate democratică. Sub nici o formă nu trebuie să permitem sustragerea de la răspunderea în faţa Justiţiei naţionale. De la începutul mandatului, este al doilea fugar pentru care instanţele europene decid predarea către autorităţile române".

Pe 7 iunie, Tribunalul București a emis mandat de arestare preventivă pentru omor pe numele lui Marcel Ilie Șerbiuc, care a fost imediat dat în urmărire, în condițiile în care era fugit din țară.

 

·        Faptele ar fi avut loc în perioada Paștelui

Anamaria Constantin, fetița în vârstă de 12 ani, a dispărut în perioada Paștelui, împreună cu mama ei, care avea o relație de concubinaj cu Marcel Ilie Șerbiuc. Fata era în custodia tatălui biologic, dar mama sa avea dreptul să o vadă periodic. Mama și-a luat fetița și ar fi dus-o într-un apartament închiriat de concubin, respectiv locul în care a fost descoperit trupul. La un moment dat, mama și fiica nu au mai fost de găsit, fiind date dispărute imediat după Paște.

Timpul a trecut, fără ca Poliția să le găsească pe cele două. Totul a ieșit la iveală la începutul lunii iunie, când proprietarul unui apartament oferit spre închiriere în ultima perioadă a dat peste un cadavru în putrefacție, în lada unui pat.

În scurt timp, în cadrul anchetei, polițiștii de la ”Omoruri” au făcut legături cu cele două dispariții. 

Expertiza genetică a confirmat că este vorba de trupul fetei de 12 ani, dată dispărută de mai multă vreme. Identitatea i-a fost stabilită prin compararea cu ADN-ul tatălui biologic. Fata ar fi fost ucisă în perioada sărbătorilor de Paște, probabil prin ștrangulare.

Se pare că Marcel Ilie Șerbiuc a fost văzut părăsind în grabă acel apartament. Cum mama fetei a dispărut și ea și nu a anunțat nimic, evident că este și ea suspectă. Între timp femeia, mama fetei, a fost identificată și audiată. Femeia a declarat că ultima oară bărbatul a rămas singur cu fetiţa, spunând că o duce acasă la tatăl ei biologice, conform înțelegerii.

 

·        Șerbiuc și-a bătut măr fosta iubită, dar a rămas cu cazierul curat

Cotidianul Libertatea a dezvăluit că Marcel Ilie Șerbiuc are antecedente violente clare. Acum câțiva ani, când era acasă, la Sf. Ilie, el a avut o relație cu o fată mult mai tânără, elevă în clasa a XII-a. Când fata a vrut să-l părăsească, individul a devenit agresiv. La un moment dat a bătut-o atât de tare pe fosta iubită încât aceasta a avut nevoie de 25 de zile de spitalizare.

Șerbiuc a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de loviri și alte violențe, fiind condamnat de Judecătoria Suceava la 9 luni de închisoare cu suspendare.

La Curtea de Apel Suceava, unde urma să se judece faza finală a procesului, victima, între timp căsătorită și plecată în străinătate, a acceptat să se împace cu autorul, astfel că procesul penal a încetat.