Sub coordonarea a doi profesori suceveni, lector dr. Cristian Pîrghie, de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, director departament Observator Astronomic Suceava, și prof. dr. Petru Crăciun, inspector general adjunct de la IȘJ Suceava, echipa României a strălucit din nou la a 16-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică 2023 (IOAA 2023), desfășurată, în perioada 10-20 august, la Chorzow, Polonia.

Cei cinci elevi care au format echipa României și au obținut rezultate remarcabile sunt: Dragomir Andrei, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București (ICHB), care a obținut cel mai mare punctaj la proba teoretică din competiție și a câștigat Medalie de aur; Teofil Voicu, de la Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, Mendel Mendelsohn (ICHB) și Bogdan Ciocarlan (ICHB) au obținut Medalia de argint, Necula George – Vladimir, de la ICHB, a obținut Medalie de bronz.

Probele competiției au fost: probă teoretică, care a constat în 13 probleme rezolvate în 5 ore, cu o pondere de 50% din total punctaj; proba observațională, cu două părți: utilizare telescop și planetariu, rezolvate în trei ore, cu o pondere de 25% din total punctaj; proba de analiză date, de trei ore și cu o pondere de 25% din total punctaj.

La această ediție au participat 53 de țări din întreaga lume. Rezultatele echipei din România sunt cu atât mai lăudabile cu cât această disciplină nu este cuprinsă în curriculum școlar obligatoriu.

Se studiază doar acolo unde există pasiune și inspirație. Selecția acestor elevi întorși cu medalii din Polonia s-a făcut la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava. Pregătirea lotului restrâns s-a făcut intensiv tot la Suceava, iar observațiile astronomice s-au făcut la Mănăstirea Dragomirna.

Merită felicitați elevii premiați și liderii lor, profesorii suceveni coordonatori, care au muncit mult, au pus multă pasiune și, la final, au fost răsplătiți după efortul lor. Întreaga echipă mulțumește tuturor celor care i-au sprijinit să ajungă la această competiție și au avut încredere în potențialul lor.