60 de elevi au participat, în perioada 13-18 august 2023, la Școala de vară ,,Copii și părinți la altar”, în Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Nicani, comuna Zamostea. Programul educațional-catehetic s-a desfășurat în colaborare cu Școala Gimnazială Zamostea și a fost organizat de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, în parteneriat cu Sectorul teologic-educațional al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Elevii s-au bucurat de șase zile pline de activități inedite, organizate de pr. paroh Ostaficiuc Vasile, împreună cu cadrele didactice Cojocariu Corina, Cojocariu Ioana-Maria, Grigoroșcuță Mihaela, Honceriu Magda-Lucia, alături de părinții Anca și Constantin Amariței, Camelia și Sorin Murariu, Anastasia și Ionuț Nichita, Cojocarașu Marian.

Pe 14 august, Școala de vară a debutat cu o un atelier de scriere creativă - Scrisoarea fluviu închinată Maicii Domnului, Cântări și pricesne destinate Macii Domnului. În prima parte a zilei de marți, 15 august, a avut loc o sesiune de întrebări și răspunsuri adresate preotului, iar în cea de-a doua parte, participanții, mai mari sau mai mici, au desfă­șurat activități de pictură - Maica Domnului.

 

·        „Comori” spirituale pentru tineri

Cea de-a treia zi a programului a fost dedicată unei vizite la Mănăstirea Bălinești, comuna Grămești , dar au avut loc și discuții despre Biserica de lemn din Nicani. „Ne-am bucurat de prezența domnului consilier eparhial Cristi Hurjui de la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, de puterea lui Dumnezeu, a Maicii Domnului, a Soarelui și de frumusețea Pământului”, au spus profesorii implicați în proiect.

Cea de-a patra zi a fost cu adevărat specială pentru participanți, aceștia având ocazia să-i întâlnească pe reprezentanții regionali E-liberare, Centrul de Informare și Asistență în detectarea și notificarea cazurilor de trafic de persoane: Vlad-Florin Tudosă și Liliana Orza. Ziua a continuat cu susținerea catehezei intitulate: „Ce face preotul în Sfântul Altar?”, „Ce este Proscomidia și ce se săvârșește?”, acestea având ca scop evidențierea cunoștințelor religioase dobândite în aceste zile cu întâlniri rodnice, din cadrul școlii de vară.

Părintele Ostaficiuc Vasile i-a îndemnat pe copii să se împărtășească cât mai des cu Sfintele Taine, pentru a se putea păstra curați și plăcuți lui Dumnezeu. A urmat un atelier de pictură pe rondele de lemn și realizarea Coroniței Maicii Domnului. „Numai prin astfel de acțiuni, în care își dau mâna Biserica și Școala, copiii vor simți și vor înțelege că numai la umbra Crucii vor găsi liniștea sufletească și bucuria de a trăi. Totodată vor descoperi și vor pricepe comorile minunate pe care ni le-au lăsat bunicii și străbunicii și în care se regăsesc Credința, Nădejdea și Dragostea. Din aceste comori, tinerii noștri vor înțelege că nu se poate renunța la Cruce, deoarece după Cruce urmează Învierea. În cadrul excursiei am avut sprijinul domnului Bogdan Tunsu, căruia îi suntem recunoscători, de la societatea TRANS CM SRL, administrator Constantin Ungureanu”, a spus prof. Cojocariu Ioana-Maria, consilierul educativ al Școlii Gimnaziale Zamostea.

 

·        Excursie tematică

În cea de-a cincea zi, elevii au participat la o excursie tematică ,,Pe urmele Sfinților". Au pășit sfioși, cu conștiința vie că se află într-o grădină a raiului pământesc. Au vizitat Mănăstirea Putna; Muzeul Mănăstirii Putna; Mănăstirea Sihăstria Putnei; Mormântul ÎPS Părinte Pimen de la Mănăstirea Sihăstria Putnei; Chilia lui Daniil Sihastru; Mănăstirea Sucevița. Au mers apoi la Restaurantul Vatra Satului Marginea. În ultima seară, a șasea, copiii au fost împreună la un grătar și un foc de tabără.

,,A fost o seară frumoasă, plină de emoție, unde copiii, împreună cu părinții, s-au bucurat de acest moment unic. Fiecare scânteie aprinsă pare să ne unească și să ne aducă mai aproape. Fiecare poveste rostită în jurul flăcărilor devine o amintire prețioasă. Focul de tabără are acest dar special de a ne aduce împreună. Părintele Ostaficiuc este un om cu atât de multă căldură, atât în inimă, cât și în vorbele sale, un om ce oferă blândețe și bunătate ce rar mi-a fost dat să întâlnesc. Au fost multe îmbrățișări, lacrimi de bucurie și de recunoștință. În cadrul excursiei am avut sprijinul domnului Bogdan Tunsu, căruia îi suntem recunoscători”, a mai completat prof. Cojocariu Ioana-Maria, consilierul educativ al Școlii Gimnaziale Zamostea, care a adus mulțumiri părinților că au făcut posibilă această experiență pentru copii, dar și elevilor prezenți la activitate. Toate fotografiile și videoclipurile făcute pe parcursul evenimentului au fost realizate de Amariței Răzvan, elev în clasa a VIII-a, la Școala Gimnazială Zamostea, un copil talentat, care pune multă pasiune în tot ce face.