Consiliul Județean Suceava va depune un proiect în valoare de 4,4 milioane de lei în vederea digitalizării serviciilor Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou”. Aceasta după ce într-o ședință extraordinară a deliberativului a fost aprobată încheierea unui acord între CJ Suceava și Spitalul Județean în vederea promovării proiectului ”Soluții digitale la Spitalul Județean de Urgență <Sf. Ioan cel Nou>” pe fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. În cadrul ședinței, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a precizat că acest proiect va fi depus pentru a face din Spitalul Județean Suceava un spital de secolul XXI.

„Obiectivul general al proiectului îl reprezintă dezvoltarea unor module informatice specializate noi, prin achiziționarea și instalarea de echipamente IT, implementarea de aplicații software clinice și non clinice, precum și instruirea personalului tehnic al unității sanitare pentru utilizarea acestor aplicații”, a declarat Gheorghe Flutur. El a arătat că prin proiect se vor achiziționa terminale mobile care permit scanarea codului de bare ale fișei pacientului, medicamentația și materialele sanitare necesare, precum și vizualizarea recomandărilor medicului și rezultatele analizelor. Prin același proiect se dotează sălile de operație din blocurile operatorii cu calculatoare medicale speciale care să permită culegerea informațiilor în timp real din sala de operație și încărcarea acestora într-un sistem informatic al spitalului pentru a putea fi procesate.

„În același timp, se are în vedere extinderea rețelei wireless în secțiile care nu au, la ATI, blocul operator, pneumologie, oncologie, infecțioase, dermatologie și la paliative. Prin proiect urmează să fie realizat un chioșc digital interactiv care va afișa portalul web al spitalului. Poți să consulți și de acasă, dar la spital va fi un panou mare unde pacientul sau aparținătorii, pe baza unui cod personalizat, pot să acceseze dosarul electronic medical. E foarte important acest lucru pentru pacienți și pentru aparținători”, a explicat șeful administrației județene.

El a mai adăugat că la spitalul județean se are în vedere și îmbunătățirea programelor informatice pentru legătura între secții cu toate datele pacientului. „Un pacient poate să meargă la mai multe secții și nu va sta cu foile, cu hârtiile în mână, sau asistentele să meargă pe la trecerea de pietoni să ducă fișele. Totul se va procesa așa cum este firesc pentru această perioadă”, a mai declarat președintele CJ Suceava.

El a adăugat că o altă aplicație va fi implementată pentru îmbunătățirea managementului în Spitalul Județean, respectiv pentru managementul documentelor și registrul digital, dar și aplicații pentru salarizare, resurse umane, registratură, pontaj și cititoare de carduri la poarta spitalului.