Microbuzele școlare pentru transportul elevilor sunt vechi și multe dintre ele au depășit de mult timp norma de casare.

O recunoaște chiar conducerea Inspectoratului Școlar Suceava, care informează că aproape toate microbuzele folosite sunt vechi și nu fac față fluxului de elevi care fac naveta zilnic pentru a ajunge la cursuri.

„La nivelul județului Suceava există 145 de microbuze școlare în circulație. Doar 15 microbuze au o vechime mai mică de 15 ani. La ultima consultare a unităților de învățământ (mai 2023) a rezultat un necesar de 45 microbuze electrice (8+1) și 210 microbuze electrice (16+1)”, au informat reprezentanții Inspectoratului.

 

·       Speranțe de la Minister, dar lucrurile se mișcă extrem de lent

 

În vara acestui an, Ministerul Educației anunța că flota de microbuze școlare va fi înnoită, județul nostru aflându-se printre beneficiarii proiectului „Microbuze electrice pentru elevi”, în valoare de 250 de milioane de euro, fără TVA, prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență.

„Vizăm îmbunătățirea condițiilor de transport pentru elevi, cu precădere în zonele izolate, cu populație scăzută, prin furnizarea de microbuze școlare <verzi> (electrice), prietenoase cu mediul și cu un consum energetic redus”, promitea Ministerul Educației.

Termenul limită de livrare ar fi 24 decembrie 2024.