Cele cinci femei care lucrau la Asociația ”Steaua Speranței” și care sunt cercetate pentru că ar fi maltratat copii cu dizabilități se mută din arestul IPJ Suceava la propriile locuințe. Anca Valeria Maniliuc, cea care coordona activitatea Asociației ”Steaua Speranței”, și Ioana Mădălina Buculei, Iuliana Sabin, Monica Mihaela Fădor și Andreea Gabriela Fădor vor fi cercetate în continuare în arest la domiciliu. Măsura a fost luată săptămâna trecută de un magistrat de drepturi și libertăți de la Judecătoria Suceava, dar a fost contestată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava. Un complet de drepturi și libertăți de la Tribunalul Suceava a analizat contestația procurorilor, iar la final a respins-o, astfel încât cele cinci femei vor părăsi arestul IPJ Suceava și vor pleca acasă. Soluția este definitivă și nu mai poate fi atacată la altă instanță.

Locul unde ar fi avut loc atrocitățile este în Burdujeni, pe strada Gheorghe Doja, nr. 144, acolo unde asociația se mutase de aproximativ trei luni. Asociația ”Steaua Speranței” nu avea nici toate actele în regulă.

Cele cinci femei puse sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava sunt cercetate pentru comiterea infracțiunilor de rele tratamente aplicate minorului și purtare abuzivă.

”Actele de violență au vizat în total 5 victime minore și au fost de diferite tipuri, respectiv lovituri cu palma în diferite zone ale corpului, smucituri agresive, tras de păr. În sarcina fiecărei inculpate s-au reținut fapte separate, în funcție de numărul victimelor și al actelor materiale, comise la date diferite. Totodată, s-a reținut că, în aceeași perioadă, fiecare dintre cele 5 inculpate a pus în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, dezvoltarea fizică și intelectuală a uneia sau mai multor victime minore, copii cu dizabilități. În mod similar, în sarcina fiecărei inculpate s-au reținut fapte separate, în funcție de numărul victimelor și al actelor materiale, comise la date diferite. Măsurile și tratamentele care constituie rele tratamente și care au fost reținute în sarcina inculpatelor au vizat în total 5 victime minore și au fost din cele mai diverse: agresiuni verbale, ton ridicat și agresiv, amenințări cu acte de violență și moartea, înjosirea victimelor, injurii, loviri repetate, smucituri agresive, lipsa de supraveghere, reacții autoritare, diverse corecții fizice aplicate pentru ca minorii să execute întocmai dispozițiile date.

Inculpatele au profitat de starea de vădită vulnerabilitate determinată de vârsta fragedă și starea de sănătate a victimelor, precum și de imposibilitatea acestora de a comunica părinților traumele la care au fost supuse din partea unor persoane pretins calificate, care ar fi trebuit să le ofere terapie, siguranță și protecție”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Acestea sunt acuzațiile procurorilor care sunt susținute de declarații ale câtorva dintre părinți, dar și de o serie de imagini video.

Totuși, trebuie subliniată în acest caz și prezumția de nevinovăție.