Asociația Teona Ariana Suceava a reușit, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, să ofere o nouă experiență unică pentru câțiva copii cu dizabilități și părinții acestora, în Tabăra „Respiro”, organizată la Vama („La Brazi”).

În perioada 11 – 15 septembrie 2023, copii și adulți deopotrivă s-au bucurat de câteva momente de recreere, de terapie, de comunicare, de învățare de comportamente de integrare în comunitate, toate cu suportul personalului specializat și al voluntarilor asociației.

„Deseori, copiii cu minți aparte au dificultăți în a lega prietenii și nu petrec mult timp în compania altor copii la joacă. Chiar dacă merg la școală sau la grădiniță, copiii speciali nu participă efectiv la activitățile de socializare. Pentru că percep într-un mod aparte lumea și comportamentele oamenilor și pentru că reacționează diferit la stimulii din mediul înconjurător, copiii cu minți aparte sunt mai puțin integrați în activitățile de grup”, explică voluntarii.

Faptul că în tabără au luat masa în prezența altor persoane, „fără telefon” și „fără televizor” sau că au mâncat și altceva decât acceptă în mod obișnuit, înseamnă un pas semnificativ pentru copiii cu dizabilități și pentru părinții lor, spun organizatorii.

În tabără, copiii au învățat comportamente noi, utile în viața de zi cu zi, care, în timp, le vor crește autonomia, pentru independență.

Părinții lor s-au bucurat de un timp de relaxare, atât de meritat. Le-a făcut bine să se simtă ascultați, înțeleși și să-și poată împărtăși trăirile și așteptările. Mulțumiri se îndreaptă către voluntarii studenți și elevi: Gabriel Putină, Cătălina Cătană, Florina Blanariu, Andreea Pînzari, Iemima Gigica, Laurențiu Lazari, Daniel Strîmbu, Adina Prohoteanu, Tudor Maidaniuc, Ioana Sinculeț, Eudochia Pîțu, Daniel Ropotă, Laura Maftei, Paula Alecsoaei, Alessia Semeniuc, Florina Marica, Ana Maria Cohal, Mihaela Gemănar, Andreia Chirilă, dar și către invitații care le-au vorbit participanților: psiholog Elena Agavriloai, pastor Codruț Ciubotari. Nu pot fi uitați sponsorii: SC EUROSPEED SRL, SC CASA GROUP SRL, SC TARSIN BUCOVINA SRL.

Fiecare dintre noi poate să „adopte” un copil altfel și să îi ofere o săptămână importantă pentru evoluția lui. Donațiile se pot face către Asociația Teona Ariana Suceava, pentru ca și alți copii cu dizabilități să beneficieze de tabere și de terapii cu specialiști în domeniu: cont în lei: RO57 BACX 0000 0021 0940 3001; cont în euro: RO30 BACX 0000 0021 0940 3002, deschise la UNICREDIT BANK Suceava. Pentru informații suplimentare puteți apela la telefon +40 754 510 167 sau e-mail ata.suceava@gmail.com.