Volumul „Poftiți la masa strămoșilor noștri! Bucate românești și povești despre români”, coordonat de Elena și Dumitru Parasca, a fost lansat, pe 13 septembrie 2023, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” din Brăila. Nu puteau lipsi de la lansare coordonatorii cărții, Elena și Dumitru Parasca. Evenimentul cultural-artistic a fost organizat de „ambasadoarea Brăilei” la Festivalul Național „Regina Sânzienelor”, Gabriela Popa, coautoare a acestei lucrări (alături de alți 37 de ambasadori ai tradițiilor ancestrale din tot atâtea județe ale României), de scriitorul și publicistul Virgil Andronescu și de colectivul Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila. „Povestea bucatelor românești” a fost moderată de Gabriela Popa și de Dragoș Adrian Neagu, managerul Bibliotecii Județene „Panait Istrati”.

Am aflat de la Dumitru Parasca (inițiatorul și susținătorul financiar al festivalului „Regina Sânzienelor”, președintele Asociației Culturale „Regatul Sânzienelor”) că alături de cei deja amintiți, la acțiunea plină de emoție desfășurată la Brăila s-au alăturat Clementina Tudor, manager al Centrului Cultural „Ionel Perlea” Slobozia și „ambasadoare a Ialomiței” la Festivalul Național „Regina Sânzienelor”, etnologul gălățean Paul Buța, „ambasador al Galațiului” la festival, etnologul Cătălina Cora, „ambasador al județului Vrancea” la festival, maestrul coregraf Ștefan Coman, „ambasador al județului Tulcea” la festival, și lector univ. dr. Geta Radvan Huncanu, „ambasadoarea Constanței” la festivalul sucevean.

„Vă mulțumim din suflet, oameni minunați, creatori de frumos și iubitori de tot ceea ce formează coloana vertebrală a nației noastre: tradiții și obiceiuri. Alese mulțumiri domnului Ionuț Ciprian Dobre, vicepreședinte al Consiliului Județean Brăila, domnului conf. univ. dr. Costin Croitoru, directorul Muzeului Brăilei <Carol I>, domnului Bogdan Trifan, manager al Centrului Cultural Vrancea, maestrului Hugo Mărăcineanu, artist plastic, vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Brăila, și domnului dr. ing. Mihail Balaban, specialist în gastronomie nutrițională, care au fost prezenți la acest eveniment și care ne-au felicitat pentru volumul lansat și la Brăila, volum ce adună între coperțile sale povești despre zone rupte din rai, despre oameni adevărați, despre modul lor de viață, așa cum a evoluat de-a lungul timpului”, a spus Dumitru Parasca.

 

·        Momente artistice

În curtea interioară a bibliotecii județene brăilene, unde a avut loc lansarea de carte, mai multe ansambluri au oferit cu generozitate momente artistice „măiestrit executate”: Ansamblul folcloric ,,Spicul” din Siliștea, coordonator coregraf Săndica Damache (câștigători ai premiului special la ediția a IX-a a Festivalului Național „Regina Sânzienelor”, desfășurat pe 23 și 24 iunie, anul aceasta, la Vicovu de Sus - Bucovina), însoțit de solistul vocal Dragoș Stan, Ansamblul ,,Academia Bunicilor 60+”, coordonat de dr. Eduard Claudiu Brăileanu, Ansamblul de dansuri tradiționale grecești „Pandora” al Asociaţiei Culturale Filo-Elene „Eleftheria”, coordonat de Laura și Constantin Haraga, corul parohiilor Salcia Tudor și Ariciu, îndrumat de preotul Fănuș Crăciun, Grupul vocal ,,Ogrezenii” din localitatea Ograda, județul Ialomița, îndrumat de Tudorița Oprea, Ansamblul folcloric „Păltineanca” din comuna Paltin, județul Vrancea, coordonat de Vasile Darie, Ansamblul folcloric „Dorulețul” din Tulcea, coordonat de maestrul coregraf Ștefan Coman, și Ansamblul folcloric ,,Dor de tei” al Școlii de dans „Tăbuș” din Galați, coordonat de soții Virgil și Diana Tăbuș.

„Solistul vocal brăilean Mihai Costandache a fost cel care a încheiat spectacolul oferit de gazdele noastre minunate. Le mulțumim tuturor. Luna viitoare, pe 15 octombrie 2023, cartea <Poftiți la masa strămoșilor noștri! Bucate românești și povești despre români> va fi lansată și în județul Ialomița, în cadrul Festivalului-concurs de tradiţie culinară ialomiţeană <La Casa Tudorii>”, au transmis Dumitru și Elena Parasca.

 

·        Istorie, etnografie, sociologie

Cartea „Poftiți la masa strămoșilor noștri! Bucate românești și povești despre români” cuprinde rețete de bucate românești și multe povești care le însoțesc, din diferite zone ale țării. „Fiecare autor al acestei cărți are propriile percepții despre bucătăria românească. Au profesii diferite și vin din medii diferite. Sunt oameni care povestesc cu sinceritate despre trăirile lor, despre experiențele lor de viață. Și totuși, în această diversitate de abordări ale subiectului <gastronomie românească>, descoperim un filon comun, prețios prin simbolistica lui. Rădăcinile din care ne tragem seva. Tocmai din acest motiv, credem că este o carte care va ajunge la sufletul cititorilor”, a explicat coordonatorul Dumitru Parasca.

În prefața cărții, doctorul în etnografie Angela Paveliuc Olariu a precizat că, „prin complexitatea informațiilor venite din întreaga țară, se conturează, într-un mod convingător, pentru cei interesați, coordonatele provinciilor istorice: Bucovina, Maramureș, Oltenia, Muntenia, Transilvania. Același lucru se poate afirma și despre Basarabia, de unde apar în carte interesante și elocvente mărturii istorice, sociologice, etnografice etc.”.

Cei care vor fi curioși să răsfoiască această carte vor descoperi informații prețioase din mai multe domenii (istorie, etnografie, sociologie etc.), completate de imagini sugestive, și vor descoperi „sufletul românesc în toate manifestările sale”.