La Suceava, în perioada 5-24 septembrie 2023, au loc manifestări dedicate începutului de an şcolar francofon. Acțiune sunt organizate de Alianța Franceză din Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Centrul de Reuşită Universitară al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Primăria Suceava şi Asociaţia Club Sportiv Academia de Sport. Manifestările marchează a treia ediţie a evenimentului „La Rentrée francophone à Suceava” (Începutul de an şcolar francofon la Suceava).

În cadrul acestei manifestări dedicate demarării activităţilor francofone şi cursurilor de limba franceză din cadrul Alianţei Franceze din Suceava vor fi organizate mai multe activităţi destinate elevilor şi profesorilor de limba franceză aflaţi în pragul unui nou an şcolar.

Evenimentul a demarat marţi, 5 septembrie, când elevii clasei a V-a - intensiv franceză - de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” au avut ocazia să descopere Alianţa Franceză din Suceava şi o parte din echipa acestei instituţii în cadrul activităţii „Le français sur scène”, coordonată de profesoara Irina Melisch.

„La Rentrée francophone à Suceava” a continuat în zilele de 15 şi 16 septembrie cu un stagiu de formare dedicat profesorilor de limba franceză, care a cuprins două ateliere interactive: un atelier centrat pe competenţa plurilingvă şi interculturală în predarea limbii franceze propus de formatorul internaţional conf. univ. Silvia Guţu, coordonatoarea Centrului Universitar Francofon din Chişinău, Republica Moldova, şi un atelier cu aplicaţii practice referitoare la utilizarea radioului la ora de limbă franceză, coordonat de profesoara Gabriela Mangîr, de la Colegiul Naţional „A.T. Laurian” din Botoşani.

În deschiderea stagiului a intervenit Romain Chrétien, directorul naţional de cursuri şi certificări de la Institutul Francez din România, şi directoarea Alianţei Franceze din Suceava, lector univ. dr. Mariana Şovea, cu prezentări pe tema principalelor proiecte şi evenimente francofone din perioada următoare, precum şi a ofertei de cursuri şi certificări propuse de Alianţa Franceză elevilor şi profesorilor suceveni.

„La Rentrée francophone à Suceava” se va încheia cu participarea la Crosul Sucevei ediţia a VIII-a, organizat de clubul ASC Academia de Sport Suceava, cu sprijinul Primăriei Suceava, activitate care se înscrie în proiectele destinate sportului pe care Alianţa Franceză îşi propune să le promoveze.

Evenimentul „La Rentrée francophone à Suceava”, ediţia a III-a, este dedicat profesorilor de limba franceză, elevilor și studenților care vor sărbători, astfel, într-un mod creativ şi interactiv, începerea unui nou an de studii francofone.