Violențe extreme au avut loc vineri seară în pădurea din apropierea satului Mironu, comuna Valea Moldovei, după ce un echipaj de poliție a intervenit în urma sesizării personalului de la Ocolul Silvic Bucovina din zona Păltinoasa, care a anunțat că în fondul forestier administrat se aud zgomote provenite de la drujbe, existând suspiciunea unor tăieri ilegale de arbori.

La fața locului s-a deplasat în regim de urgență un echipaj de la Secția de Poliție Rurală 10 Gura Humorului, fiind solicitat și sprijinul unui echipaj de jandarmi. Polițiștii ghidați de personalul silvic aui găsit mai multe cioate și lemn tăiat astfel că au rămas în zonă bănuind că hoții vor reveni cu căruțele, pentru a încărca lemnul, după un mod de operare cunoscut.

• Scăpat de polițiști a dat alarma prin telefon și a chemat ajutoare 

Doi tineri cu două căruțe au ajuns ulterior la fața locului.

Seara grea pentru polițiști avea să înceapă.

Cei doi au fugit, unul fiind prins și încătușat, în timp ce al doilea tânăr și-a pierdut urma într-o zonă greu accesibilă. Acesta din urmă a dat alarma prin telefon în sat, la Mironu.

După aproximativ 5 minute de la eveniment, mai multe persoane au fost observate de către polițiști deplasându-se dinspre satul Mironu către liziera pădurii, având în mână obiecte contondente și ascuțit-înțepătoare, manifestându-se amenințător și agresiv verbal la adresa polițiștilor. Polițiștii au solicitat echipaje de sprijin de la nivelul Poliției Orașului Gura Humorului, Serviciului pentru Acțiuni Speciale – IPJ Suceava și IJJ Suceava.

• Momente critice pentru cei doi polițiști din echipaj

Cei doi polițiști din echipaj, însoțiți de un jandarm, au trebuit însă să gestioneze singuri situația delicată, până la sosirea ajutoarelor.

Doi indivizi (tații celor doi tineri prinși la furat lemne, avea să se stabilească ulterior) s-au îndreptat spre polițiști cu furci și cu topoare, încercând să îl elibereze pe tânărul încătușat.

A fost momentul în care polițiștii au scos pistoalele și au tras. Situația din pădure a fost atât de delicată încât polițiștii au fost nevoiți să tragă, după somație, spre picioarele celor doi care le amenințau viața. Abia atunci agresorii au făcut pasul înapoi și au fugit

• A fugit pe picioarele lui dar apoi a intrat în șoc hemoragic

După ce s-au tras focurile de armă în zonă au ajuns echipajele suplimentare de la nivelul Poliției Orașului Gura Humorului, dar și echipaje de jandarmi și grupa de intervenție din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, romii fugind la casele lor. Cei doi împușcați la nivelul picioarelor fugiseră și ei și s-a bănuit că au fost doar ușor atinși de gloanțe.

Ulterior, o femeie din anturajul agresorilor a sunat la 112 și a sesizat că bărbatul ei sângerează puternic după ce a fost împușcat. Bărbatul a fost găsit de polițiști și echipajul medical deplasat la fața locului, având o plagă împușcată la nivelul coapsei stângi, cu sângerare puternică.

Bărbatul a fost transporta la Spitalul Județean Suceava conștient și cooperant dar în șoc hemoragic.

Starea sa a fost relativ gravă având în vedere timpul lung de la împușcare și până a ajuns

”Bărbatul în vârstă de aproximativ 40 de ani a ajuns la UPU Suceava cu o plagă împușcată la nivelul coapsei stângi , instabil hemodinamic, cu soc hemoragic. După stabilizare si efectuarea investigațiilor a fost internat pe Sectia de Chirurgie”, a transmis Spitalul Județean Suceava. Așadar, bărbatul a fost în stare gravă dar a fost stabilizat.

• Tăiere ilegală de arbori, furt de arbori și ultraj

Echipa de cercetare complexă i-a identificat pe parcursul nopții pe toți cei implicați, respectivii cei doi tineri prinși la furat lemne și pe cei doi bărbați care au atacat polițiștii. Primii vor răspund pentru furt de arbori și tăiere ilegală iar ceilalți doi pentru ultraj. ”Cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere ilegală și furt de arbori, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului, urmând a se dispune măsuri procesuale față de persoanele implicate conform încadrărilor juridice și participației penale. De asemenea, s-a întocmit și înaintat unității de parchet competente documentanția necesară în vederea desfășurării de către procurorul de caz a cercetărilor cu privire la întrunirea elementelor constitutive ale infracțiunii de ultraj”, a transmis comisarul-șef Ionuț Epureanu.