Conducerea și sindicatul medicilor din Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava au transmis, marți, un apel public către suceveni, să meargă la Unitatea de Primiri Urgențe doar pentru cazurile de urgență medicală.

„În prezent, în UPU Suceava sunt aproximativ 300 de prezentări pe zi, aproximativ 13-15 pacienți pe oră, ceea ce înseamnă 1 pacient la fiecare 5 minute. Această situație duce la un efort excesiv din partea personalului medical și la timpi de așteptare crescuți. Ne dorim menținerea calității ridicate a actului medical, dar din nefericire, în acest moment, situația se reflectă în timpii de așteptare”, se arată în apelul medicilor. Aceștia subliniază că absolut toți pacienții care se prezintă în UPU sunt consultați de medicul urgentist în ordinea priorităților, le sunt recomandate analize, investigații suplimentare sau consulturi ale medicilor specialiști, dacă situația o impune, „dar cu anumiți timpi de așteptare”.

„Consulturile medicului urgentist sunt susținute de către medicii de diverse specialități, care desfășoară activitate de gardă și au în grijă pacienții internați și toate urgențele care apar pe secția respectivă. Având în vedere toate aceste aspecte prezentate și faptul că în medicină mereu apar situații neprevăzute, care pot crește timpii de așteptare, derapajele psihoemoționale, cu presiune fizică și verbală asupra cadrelor medicale, nu fac decât să crească acești timpi și să creeze un climat de muncă ostil tuturor”, explică medicii suceveni.

Totodată, ei acuză sistemul medical românesc, despre care spun că este „grav bolnav”, „dezorganizat și subfinanțat”, „a cărui suferință afectează deopotrivă cadrele medicale și pacienții”.

De asemenea, se afirmă că județul Suceava este „fără organizare medicală”, că se confruntă cu lipsa medicilor de familie și a medicilor urgentiști și că un singur spital, din cele șapte, și anume Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, „duce aproape toată povara medicală a județului, ba chiar ajută și județele vecine”.

Conducerea și Sindicatul medicilor din spital dau asigurări că depun împreună „toate eforturile necesare pentru îmbunătățirea zilnică a activității medicale, încercând să rezolve cât mai multe probleme medicale cu resursele existente”, dar în același timp condamnă ferm agresiunea fizică și verbală și denigrarea nejustificată a corpului medical.

„Lipsa bunului-simț și a comunicării agravează boala sistemului, cu efect direct asupra tuturor. Suntem de aceeași parte a baricadei, camarazi în lupta împotriva unui inamic comun: boala. Cu cât un sistem medical este mai dezorganizat, subfinanțat și văduvit de specialiști, cu atât serviciile UPU vor fi mai aglomerate de cazurile cu cod albastru și alb, care nu reprezintă urgențe și depășesc 20% din prezentări, care vor crește timpii de așteptare, în detrimentul celorlalte cazuri”, afirmă doctorii.

În comunicatul remis presei se mai arată că la Unitatea de Primiri Urgențe se poate prezenta orice pacient român sau străin, asigurat sau neasigurat, triajul făcându-se în funcție de cinci coduri de urgență, cu următoarele semnificații: cod roșu - critic, risc vital - preluare imediată; cod galben - potențial mare de agravare, se încearcă preluarea în maximum 15 minute; cod verde - starea nu este critică, dar necesită investigații, posibil internare, încercându-se preluarea în maximum 60 minute; cod albastru – non-urgențe ce pot fi tratate de medicul de familie sau ambulatoriu, timpul de așteptare ajunge la 120 minute; cod alb – non-urgențe, timpul de așteptare poate ajunge la 240 minute.