Ideea construirii unui spital municipal în Suceava este respinsă categoric de primarul Ion Lungu, pe motiv că un spital județean bine dotat și funcțional la întreaga capacitate acoperă foarte bine serviciile medicale necesare populației. Întrebat, miercuri, în conferință de presă, când va lua în calcul construirea unui spital municipal, Lungu a răspuns tranșant: „niciodată”.

Printre argumentele invocate de primar pentru a-și susține poziția s-au aflat numărul de locuitori din municipiul reședință de județ – „Suceava nu este un oraș atât de mare”, durata lungă de execuție – „îți trebuie 30 de ani să faci un spital” și criza de personal medical cu care se confruntă toate spitalele din țară, inclusiv Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, care are secții cu deficit de medici și asistenți.

Lungu a subliniat că un spital nu înseamnă doar ziduri, ci și recrutare de personal calificat, iar asta este o problemă pe care majoritatea spitalelor nu au reușit să o rezolve. El a dat ca exemplu situația din municipiul Bacău, unde construcția unui spital municipal a început în urmă cu 16 de ani și nu este încă finalizată.

„La Bacău s-a început acum aproape 20 de ani un spital municipal, care nu este gata nici azi. Nu ne trebuie spital municipal, ne trebuie un spital județean bun, dotat, pe care să-l finanțăm împreună. Când era domnul Tăriceanu prim-ministru, m-a întrebat, că atunci era ușor, <Ioane, vrei spital municipal?>. Am spus nu. La Bacău, domnul Stavarache a zis că face și nu-i gata nici azi. Este clar că o pondere însemnată din pacienții din spitalul județean sunt din municipiul Suceava și tocmai de aceea îl finanțăm și noi”, a spus Lungu.

Din punctul său de vedere, construcția unui spital municipal este „o poveste” în care nu crede, iar managerului Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou”, dr. Alexandru Calancea, care susține că orașul are nevoie de spital municipal, i-a transmis să fie realist. „Un spital nu se face pocnind din degete. Hai să fim realiști! Din punctul meu de vedere, ca primar, nu ne trebuie nici un spital municipal. Spitalul pe care îl avem are lipsă de medici, de asistenți, acum ne trebuie alt spital, când nici ăsta nu funcționează la întreaga capacitate”, a declarat primarul, completând ironic pentru susținătorii ideii, că s-au rezolvat toate problemele și asta era singura care rămăsese nesoluționată.