Nistor Tatar, fost primar al municipiului Rădăuți, a fost găsit în conflict de interese de Agenția Națională de Integritate (ANI). Conflictul de interese în care s-a aflat Nistor Tatar a fost confirmat de trei instanțe de judecată, ultima fiind chiar Înalta Curte de Casație și Justiție, iar decizia de zilele trecute este definitivă.

Potrivit inspectorilor ANI, în exercitarea mandatului de primar ar fi încheiat un contract de lucrări cu o societate comercială (n.a. - SC Servicii Comunale SA Rădăuți) la care era angajat cu contract individual de muncă, suspendat pe durata exercitării funcției de primar, producând foloase materiale pentru sine, respectiv asigurarea creșterii cifrei de afaceri și a profitului societății. ”Ulterior încetării mandatului de primar, a reluat activitatea în cadrul acestei societăți și a fost încadrat într-o funcție mai bine plătită”, se arată într-un comunicat ANI. Între timp, Nistor Tatar nu mai lucrează la SC Servicii Comunale SA, ci este administrator al comunei Satu Mare.

Inspectorii Agenției Națională de Integritate au sesizat și Camera de Conturi Suceava în ceea ce îl privește pe Nistor Tatar. Curtea de Conturi trebuie să identifice elementele de încălcare a Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, referitoare la modul de utilizare a resurselor bugetare ale Primăriei Municipiului Rădăuți. Mai exact, inspectorii ANI spun că în calitate de primar (ordonator principal de credite) Nistor Tatar a încheiat un contract de lucrări cu valoarea totală de 409.922,63 de lei, fără să existe în bugetul primăriei prevederi bugetare pentru această lucrare.

Referitor la aspectul legat de bani, instanțele au constatat că în raportul de evaluare contestat, ”Agenția Națională de Integritate a identificat indicii de încălcare a legii penale cu privire la modul de utilizare a resurselor bugetului municipiului Rădăuți, raportat la faptul că, în exercitarea funcției de primar (ordonator principal de credite) a încheiat cu SC Servicii Comunale SA Rădăuți contractul de lucrări nr. 16976/27.10.2020 cu valoare totală de 409.922,63 lei, contract executat la data de 16.11.2020, fără să existe în bugetul primăriei prevederi bugetare pentru această lucrare. Cum în privința acestor acțiuni nu se identifică elemente ale conflictului de interese de natură administrativă, elementul decisiv ținând de fapte și împrejurări ce intră în sfera de incriminare a legii penale, curtea constată că această parte a raportului de evaluare nu se referă la conflictele de interese ce fac obiectul Legii nr. 161/2003 și prin urmare nu face obiectul instanței de contencios administrativ”.

Contactat telefonic, Nistor Tatar susține că nu a făcut nimic ilegal, iar decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nu îi interzice să ocupe funcții publice, ci doar aplicarea unei sancțiuni pecuniare pe timp de o perioadă de 6 luni.