Doi escroci, din care unul este închis în pușcărie, unde are de executat 30 de ani de detenție pentru infracțiuni extrem de grave, respectiv „omor deosebit de grav”, „tâlhărie” și „înșelăciune”, au fost responsabili pentru păcălirea a patru suceveni în vârstă. A fost folosită cu succes metoda ”accidentul”, iar sumele de bani remise de oameni se ridică la circa 100.000 de lei. Pentru a-și putea duce la îndeplinire planul, pușcăriașul Nicolae Adumitroae, de 45 de ani, originar din Piatra Neamț, a avut nevoie și de un complice, pe care l-a găsit în persoana Denisei Bianca Moruz, de 20 de ani, din Suceava. Practic, aceasta colecta banii și bunurile de la persoanele care erau escrocate.

Prejudiciul cel mai mare este în cazul unei femei din Ipotești, de la care indivizii au luat circa 80.000 de lei, mai exact 6.470 de euro, 46.400 de lei, un lănțișor și o pereche de cercei din aur.

În noaptea de 6 spre 7 octombrie, complicea a mers cu autoturismul la locuința victimei, de unde a luat suma de 5.000 de euro, 1.200 de lei și două ceasuri. Ulterior, s-a deplasat pe raza municipiului Suceava, la o locație stabilită, de unde a ridicat de 3 ori, la diferite intervale de timp, sume de bani și alte bunuri, respectiv suma de 6.200 de lei, un lănțișor și o pereche de cercei din aur, suma de 33.000 de lei și 700 de euro și suma de 6.000 de lei, respectiv 770 de euro. Bătrâna a fost păcălită că fiica ei ar fi fost implicată într-un accident rutier și este nevoie de bani pentru tratamente medicale și alte proceduri specifice.

Următoarea victimă a fost tot din Ipotești, iar escrocii au acționat tot după miezul nopții. În noaptea de 11 spre 12 octombrie, femeia de 20 de ani a luat un taxi și a mers la locuința victimei, de unde a luat 5.800 de lei.

Și în noaptea de 18 spre 19 octombrie, mecanismul de păcălire a bătrânilor a funcționat și în cazul unei persoane din Dumbrăveni, de la care a fost ridicată suma de 4.000 de lei și 100 de euro. Cea de a patra victimă a căzut pradă escrocilor în noaptea de 23 spre 24 octombrie. A fost folosită aceeași modalitate de lucru, iar persoana din comuna Vadu Moldovei a fost ”ușurată” de suma de 8.600 de lei.

Pe 26 și 27 octombrie, în baza unor mandate de percheziție emise de Judecătoria Suceava, oamenii legii au mers în celula Penitenciarului Botoșani, unde este încarcerat Nicolae Adumitroae, de unde au ridicat un telefon mobil și mai multe cartele SIM. Au fost percheziționate și trei imobile din Suceava și Adâncata ale Denisei Bianca Moruz, dar fără a se găsi banii și bunurile luate de la victime.

Suceveanca este cercetată acum pentru comiterea a 4 infracțiuni de complicitate la infracțiunea de ,,înșelăciune”, iar bărbatul din Piatra Neamț are dosar penal pentru săvârşirea a 4 infracţiuni de ”înșelăciune”.

Denisa Bianca Moruz a fost reținută pentru 24 de ore, iar sâmbătă Judecătoria Suceava a emis mandat de arestare pentru 30 de zile.

Cercetările au fost efectuate de către Serviciul Investigații Criminale – IPJ Suceava, cu sprijinul polițiștilor din cadrul SPR 2 Ipotești, Brigada Operațiuni Speciale – Suceava, Unitatea Teritorială de Analiza Informațiilor – Suceava și IPJ Botoșani.