Angajații Casei Județene de Pensii Suceava au ajuns în cea de-a noua zi de protest pentru a solicita egalizarea salariilor pe care le primesc cu cele ale angajaților Casei Naționale de Pensii. De la începutul săptămânii trecute, câteva zeci de salariați ai acestei instituții au protestat zilnic, timp de o oră, între 10:00 și 11:00, fără ca programul cu publicul să fie întrerupt. În fiecare zi, angajații Casei de Pensii Suceava au ieșit în fața instituției având hârtii cu mesaje precum „Muncă egală = Salarii egale”, „Munca să ne fie apreciată” sau „Fără discriminare”, protestul acestora urmând să continue și în perioada următoare, pe termen nelimitat.

Salariații Casei de Pensii protestează față de parcursul legislativ al proiectului de lege privind completarea art. 141 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul în care „personalul caselor teritoriale de pensii să beneficieze, prin asimilare, de aceleași drepturi salariale ca și personalul din cadrul CNPP, stabilite potrivit legislației privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”.

Într-un comunicat de presă se arată că acest proiect de lege a primit aviz negativ din partea Guvernului României, la Senat a fost respins, urmând să intre și în dezbaterea Camerei Deputaților.

„Intenția noastră nu este aceea de a perturba activitatea curentă, având în vedere că nu se întrerupe activitatea de relații cu publicul și nici activitatea internă, și nu intenționăm să prejudiciem în nici un fel interesele beneficiarilor noștri, ci doar să ne facem auzite nemulțumirile noastre cu privire la lipsa unui sistem de salarizare transparent, motivat și nediscriminatoriu, care a condus la o situație inacceptabilă astăzi, la nivel de case teritoriale de pensii”, se arată în comunicat.

Protestatarii mai arată că la o analiză a salariilor celorlalți funcționari publici cu aceeași încadrare din alte ministere se poate observa că în prezent aceștia beneficiază de salarii nete cu mult mai mari decât ale celor din Ministerul Muncii, respectiv din casele teritoriale de pensii, salariile fiind stabilite în baza aceleiași legi, respectiv Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

„S-a ajuns la aceasta situație, respectiv la salarii mai mari cu 1.000-3.000 de lei net pe considerentul că celelalte ministere au obținut prin Hotărâri de Guvern sau ordin de ministru asimilarea salariilor la nivel central, de minister sau agenție, după caz. La nivel local chiar și cei din administrația locală sau județeană au salarii net superioare, în condițiile în care dețin tot calitatea de funcționari publici”, au mai transmis protestatarii de la Casele de Pensii Județene.

Aceștia susțin că există un sentiment de profundă nemulțumire, generat de  salariu nemotivant, creșterea volumului de muncă și imposibilitatea recompensării muncii peste durata programului normal de lucru.