Primăria orașului Vicovu de Sus va depune un proiect cu o valoare de peste două milioane de euro pentru construcția unui parc fotovoltaic în acest oraș. Primarul din Vicovu de Sus, Vasile Iliuț, a precizat că valoarea proiectului este de peste două milioane de lei și va fi depus la finanțare prin Fondul de Modernizare Program cheie 1: SRE și stocarea energiei – Sprijin pentru realizarea de noi centrale electrice și sisteme de încălzire-răcire bazate pe surse regenerabile de energie și pentru realizarea de capacități de stocare a energiei electrice, Apel de proiecte: Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produse din surse regenerabile pentru autoconsum, un program al Uniunii Europene.

Vasile Iliuț a spus că parcul fotovoltaic ar urma să fie construit în apropierea microhidrocentralei din satul Laura, pe o suprafață de teren de 7.700 de metri pătrați. „Consiliul Local întrunit într-o ședință de îndată a aprobat depunerea acestui proiect pentru finanțare, precum și indicatorii tehnic-economici ai investiției. Trebuie precizat că este vorba despre un parc fotovoltaic de 360 KW, care ne va permite să acoperim în totalitate consumul de energie electrică în oraș atât pentru iluminatul public, primărie, școli și celelalte instituții publice”, a explicat primarul orașului Vicovu de Sus.

El a subliniat faptul că acest lucru va duce la economii importante la bugetul local, în condițiile în care costurile cu energia electrică pentru iluminatul public și celelalte instituții a fost de aproximativ un milion de euro. Vasile Iliuț a spus că acești bani vor putea fi folosiți pentru alte investiții în acest oraș. „Este o investiție care ne va ajuta foarte mult pentru că în prezent avem cheltuieli foarte mari cu energia electrică din oraș. Anul trecut am cheltuit nu mai puțin de 4,8 milioane de lei pe iluminat public, școli, instituții publice, bani care vor putea fi folosiți pentru investiții în dezvoltarea orașului”, a precizat primarul Vasile Iliuț. El a mai adăugat că apelul pentru depunerea proiectelor pentru parcuri fotovoltaice se va deschide pe data de 6 decembrie, Primăria Vicovu de Sus fiind deja pregătită să aplice pentru obținerea finanțării.