Elevii suceveni au primit, în această săptămână, primele burse din acest an școlar, sumele aferente lunilor septembrie și octombrie fiind unele cu mult mai consistente față de anii trecuți.

Nu toți însă s-au bucurat de recompensele Ministerului Educației, câteva sute de elevi reclamând că au încasat sume derizorii de 80 – 90 de lei, când de fapt ar fi trebuit să primească în conturi câteva sute de lei.

„E o bătaie de joc totul. (…) Majoritatea școlilor a plătit integral bursele,  altele au virat jumătate din sumă, iar la Școala <Bogdan Vodă> din Câmpulung Moldovenesc s-au încărcat cardurile elevilor cu câte 90 de lei. O mare bătaie de joc!”, ne-a transmis un părinte al unui elev de la școala menționată.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean, insp. Cezar Anuței, menționează că școala nu a transmis corect suma necesară, fiind vorba de un caz particular.

”Este vorba despre o eroare de transmitere a sumei necesare, din partea școlii. Ne-a fost sesizat acest aspect și am făcut demersurile pentru ca Ministerul Educației să vireze și restul banilor. Școala a raportat o sumă mai mică decât cea corectă. Probabil săptămâna viitoare copiii vor primi banii”, a explicat Cezar Anuței.

Reprezentanții unității confirmă că au fost probleme la plata burselor, iar elevii au primit doar mici fracțiuni din sumele care li se cuveneau.

 „Necesarul nostru era undeva la 2 miliarde 300, vorbim de lei vechi, și am primit undeva la 330 de milioane. Am ales să dăm tuturor copiilor procente din suma cuvenită, nu să plătim integral doar către o parte dintre ei, pentru că nu ar fi fost echitabil. Este o situație neplăcută. Pentru unii copii, mai ales cei care beneficiază de burse sociale, erau sume importante, de care aveau mare nevoie”, au spus reprezentanții școlii din Câmpulung.

Valoarea totală a burselor pentru septembrie și octombrie, pentru judeţul Suceava, este de 34.980.515 lei, a informat Inspectoratul Școlar.

 Banii au fost virați școlilor de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Suceava.

Cele mai multe burse - cele sociale și cele de merit - au un cuantum de 300, respectiv 450 de lei. Pentru septembrie și octombrie, un elev ar trebui să primească circa 730 lei bursa de merit (pentru aceste burse se iau în considerare perioadele de vacanță, care se scad din cuantumul bursei, la fel și pentru bursele tehnologice). Deci în loc să primească câteva sute de lei, elevii au primit 12 – 15% din sumele care li se cuveneau.

 

·        Aproape 60.000 de burse în plată

La nivelul județului, numărul beneficiarilor este unul foarte consistent, și asta din cauza noilor criterii de acordare a burselor școlare pentru învățământul preuniversitar, impuse de Ministerul Educației.

În județ au fost acordate 59.510 burse, cele mai multe – 38.102 – fiind burse sociale, care sunt în valoare de 300 de lei.

De asemenea, 17.638 de elevi suceveni primesc burse de merit, în valoare de 450 de lei, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Suceava. Ele se acordă elevilor de gimnaziu și liceu.

3.610 elevi suceveni de la clasele profesionale primesc bursă tehnologică, în valoare de 300 de lei, iar 138 de elevi beneficiază de bursă de excelență olimpică II, de 700 de lei, stimulent care recompensează elevii care obțin premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației.

Șase elevi din județ primesc bursă de excelență olimpică I, între 750 și 3.000 de lei, venit care recompensează elevii care obțin premiile I, II, III și mențiune la olimpiadele școlare internaționale.

16 eleve primesc burse pentru mame minore, de 700 de lei.

Un elev are posibilitatea de a cumula mai multe burse.