Consiliul Județean Suceava s-a întrunit, marți, într-o ședință solemnă cu prilejul Zilei Bucovinei. Ședința a avut loc în sala de festivități a Complexului Muzeal „Cazinoul Băilor”, redeschis cu prilejul Zilei Bucovinei după ample lucrări de restaurare. În cadrul ședinței, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a oferit 11 distincții ”Meritul Bucovinei” mai multor personalități și persoane care au ajutat la reabilitarea Cazinoului din Vatra Dornei, precum și unor înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe.

Prima distincție i-a fost oferită Patriarhului României, PF Daniel, acesta nefiind prezent la ceremonie. Următoarea distincție i-a fost oferită arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic. Gheorghe Flutur a ținut să precizeze că i-a oferit această distincție Înaltpreasfințitului Calinic „pentru discuțiile, profunzimea și pragmatismul abordărilor. O spun ca un om care a fost și certat de Biserică când greșea, care s-a căit, care a înțeles mesajul și a înțeles și mesajul extrem de diplomat și înțelept al decalogului pentru oamenii politici că nu e bine să folosim biserica o dată la patru ani, ci trebuie să fim fii ai Bisericii în fiecare zi”.

Gheorghe Flutur a mai oferit ordinul „Meritul Bucovinei” episcopului vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, PS Damaschin Dorneanul, directorului Agenției Naționale de Dezvoltare Nord Est, Vasile Asandei, consultantului din cadrul proiectului pentru restaurarea cazinoului, Doina Iacoban, constructorului care a realizat lucrările, Titel Sinescu, responsabilului financiar pentru implementarea proiectului, Ciprian Muscă, arhitectului Cristian Rânja, viceprimarului din Vatra Dornei, Marius Rîpan, precum și reprezentantului Federației Internaționale a Jurnaliștilor și Scriitorilor din turism, Ștefan Baciu.

 

Flutur: Această împreună lucrare, cazinoul din Vatra Dornei, arată că dacă Biserica împreună cu autoritățile statului, administrațiile publice locale, județene au înțelegere, armonie și voință există rezultate

 

În cadrul manifestărilor care au avut loc marți, de Ziua Bucovinei, la Cazinoul Băilor, președintele CJ Suceava a ținut să sublinieze că finalizarea lucrărilor de restaurare a acestui edificiu reprezintă un exemplu de colaborare extrem de bună între administrația județeană și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. „Astăzi este zi mare de istorie, un moment emoționant. Gândiți-vă că acum 105 ani, în Sala Sinodală de la Palatul Metropolitan din Cernăuți, se semna actul de Unire al Bucovinei cu Țara. Această sală este un fel de sală Metropolitană a Palatului  Dornelor. Vreau să vă mulțumesc, Preasfințite părinte Calinic, că ați fost de acord la această împreună lucrare. Împreună ne-am gândit și uitați-vă că a dat bunul Dumnezeu să finalizăm, să finalizați această lucrare. Vreau să felicit Biserica Ortodoxă, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, pe toți cei implicați, pe inginerul Ciprian Muscă pentru că nu a fost deloc simplu aici. Nu multă lume credea că o să mai putem salva ce a fost aici. De aceea eu aș vrea să spun că această împreună lucrare, cazinoul din Vatra Dornei, arată că dacă Biserica  împreună cu autoritățile statului, administrațiile publice locale, județene au înțelegere, armonie și voință există rezultate. Și aș vrea să multiplicăm acest lucru. Acesta este mesajul meu de la Vatra Dornei. Am citit zilele acestea  decalogul pentru omul politic și l-am citit foarte atent și răspunsul este da, de acord, pentru că aici trebuie să ne dezbrăcăm de multe ambiții politice care trebuie să le ai în viață. Dar când e vorba de împreună lucrare trebuie inteligență și rațiune. Aici acestea au funcționat. Vă felicit”, a transmis Gheorghe Flutur.

La şedinţa solemnă a Consiliului Judeţean Suceava au mai luat cuvântul prefectul Alexandru Moldovan, primarul din Vatra Dornei, Ilie Boncheş, primarul Sucevei, Ion Lungu, şi liderul de grup al consilierilor PSD din CJ Suceava, Gheorghe Iacob.