Banii repartizați din fondul la dispoziția Consiliului Județean Suceava, către localitățile din județ, sunt de aproape 40 de ori mai puțini față de necesar. Consilierii județeni au aprobat, joi, în ședință extraordinară, repartizarea între localități a fondului pe care îl are la dispoziție administrația județeană pentru acest an, respectiv suma de 36,829 milioane de lei.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că anterior a cerut tuturor unităților administrativ-teritoriale să comunice ce sume le sunt necesare și după centralizare a rezultat suma de 1,24 de miliarde de lei.
„Necesarul comunicat de localități este de 1,24 de miliarde de lei, de 37 de ori mai mult decât putem să dăm. 36 de milioane de lei, cât împărțim azi, înseamnă 3,6% din bugetul Consiliului Județean Suceava, care este de 1,19 miliarde de lei”, a declarat Gheorghe Flutur.
El a subliniat că suma pe care un consiliu județean o repartizează este de la an la an tot mai mică. De exemplu, anul trecut, suma din acest fond la dispoziție pentru localități a fost de peste 38 de milioane de lei.
Un alt lucru care a dezavantajat Suceava și alte județe mari este acela că în acest an sumele repartizate județelor au fost egale, indiferent de numărul de locuitori și de suprafață. „Asta a dezavantajat județe mari, ca Suceava. Noi avem cât Vaslui sau cât Brăila, ceea ce nu este corect, dacă mă întrebați pe mine, dar așa s-a hotărât și nu vreau să comentez mai mult. Sper să mai avem pe la jumătatea anului o rectificare pozitivă”, a afirmat Flutur.
În condițiile date, propunerea din proiectul de hotărâre de consiliu județean a fost ca municipiului Suceava să i se aloce 1,4 milioane de lei, celorlalte municipii din județ – câte 1,3 milioane de lei, orașului Gura Humorului - 900.000 de lei, orașului Siret - 803.000 lei, celorlalte nouă orașe - câte 578.000 de lei, iar comunelor câte 238.000 de lei. Aceste sume sunt, în principal, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală care necesită cofinanțare.
Consilierul județean PMP Marian Andronache a apreciat că la împărțirea banilor nu s-a ținut cont de culoarea politică a primarilor localităților, dar în opinia sa municipiul Suceava ar fi trebuit să primească o sumă mai mare pentru că are un număr de locuitori mult mai mare comparativ cu alte municipii. Andronache a propus să se ia câte 100.000 de lei de la celelalte municipii – Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Rădăuți și Vatra Dornei și să se aloce Sucevei suma de 2 milioane de lei, amendament respins de plenul Consiliului Județean. Flutur a afirmat că pentru bugetul Sucevei „o mie de lei se cunoaște sau nu”, dar pentru orașele mici contează, iar vicepreședintele Niculai Barbă a spus și el: „nu luăm bani de la Siret sau de la alte orașe pentru a da la Suceava”. Amendamentul propus de Andronache a avut 4 voturi „pentru”, două abțineri și 30 de voturi ”împotrivă”. Proiectul de repartizare a banilor în forma sa inițială a fost aprobat cu 31 de voturi ”pentru” și 4 abțineri.
În ședința de joi s-au repartizat către localități și sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, sumele alocate din cotele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale și cota de 6% din impozitul pe venit (estimări pentru anii 2025-2027), adică aproximativ 100 de milioane de lei până în 2027.
Comentarii