Campaniile de adopție a câinilor fără stăpân organizate în municipiul Suceava încep să-și arate rezultatele, chiar dacă acestea nu sunt atât de spectaculoase pe cât și-ar dori iubitorii de animale și administrația locală, care gestionează adăpostul din Lunca Sucevei. Primarul Ion Lungu a declarat că în anul 2023 au fost capturați de pe străzi 1.197 de câini, din care 691 au fost adoptați. În adăpost au ajuns și 334 de câini abandonați. Din cauza agresivității sau a stării de sănătate, 379 de câini din adăpost au fost eutanasiați sau au murit din alte cauze, iar la data de 31 decembrie 2023 în adăpost erau 690 de câini. Potrivit primarului, de la începutul acestui an și până la această dată din oraș au fost capturați 150 de câini și 12 câini au fost abandonați la adăpost. 52 de câini au fost adoptați și 16 au fost eutanasiați sau au decedat din alte cauze.

Primăria asigură de la bugetul local plata cheltuielilor de deparazitare, tratamente, sterilizare, lemnele de foc, apa, energia, paza, salariile oamenilor care lucrează la adăpost, precum și mâncarea animalelor, aproximativ 300 de grame de granule/zi/câine. De asemenea, la târgurile de adopții, cu ajutorul sponsorilor pentru fiecare cățel adoptat organizatorii oferă câte un sac de mâncare, o lesă și un bol pentru hrană.

Primarul Ion Lungu a precizat că în primăvară va fi organizată o nouă campanie de sterilizare a câinilor fără stăpân, subliniind că activitatea de strângere a câinilor comunitari de pe străzi este una permanentă. În același timp, având în vedere atât costurile mari de întreținere a unui număr mare de animale în adăpost, cât și aspectele umanitare, Lungu încurajează sucevenii să adopte un câine.

Specialiștii arată că și cu o educaţie minimă, dar cu mult timp petrecut împreună cu stăpânul, un câine adoptat din adăpost sau din faţa blocului poate învăţa să ajute persoane cu dizabilităţi fizice şi cu probleme în echilibru şi mobilitate, poate fi un sprijin emoţional pentru copii şi pentru bătrâni sau persoane singure. Un câine recunoscător că i s-a oferit o casă poate învăţa uşor să deschidă şi să închidă sertare şi uşi, să ridice de la sol obiecte căzute, să aducă telefonul sau alte obiecte, să ajute la dezbrăcare, poate dezlega şireturi şi scoate pantofi.

Pe copii îi învaţă să fie responsabili chiar de la vârste mici, îi învaţă să iubească şi să comunice, să fie ordonaţi. Un câine într-o familie înseamnă o oportunitate pentru întărirea legăturii dintre părinţi şi copii prin îngrijirea lui „în echipă”. Plimbarea câinelui, perierea, spălarea sau hrănirea lui sunt activităţi care pot înlocui televizorul şi utilizarea în exces a computerului.

Terapia bazată pe câini a fost şi este folosită cu succes în toată lumea civilizată, în cazul copiilor cu probleme de sănătate, supuşi la internări frecvente, la tratamente agresive şi la numeroase efecte secundare ale bolilor. Este dovedit că un copil ezitant, timid, jenat de prezenţa adulţilor, care nu poate citi în faţa clasei, lecturează în prezenţa unui câine.

De asemenea, specialiştii au demonstrat că persoanele în vârstă, posesoare de animale, sunt mai active şi mai puţin preocupate de boli şi de moarte. Starea lor de sănătate este influenţată pozitiv de prezența unui animal de casă, iar îngrijirea unui câine sau a unei pisici constituie un tampon împotriva singurătăţii şi izolării. Bătrânii care au un câine sunt mai puţin predispuşi la depresie.