Emoții pentru 7.022 de elevi de clasa a VIII-a din județul Suceava.

De săptămâna viitoare sunt programate probele simulării evaluării naționale, testare care debutează luni, 5 februarie, cu proba de limba și literatura română. Urmează proba la matematică, pe 6 februarie, și proba scrisă la limba și literatura maternă, pe 7 februarie. Pe 23 februarie vor fi publicate rezultatele. 

Organizarea și desfășurarea examenului va avea loc în 160 centre de examen.

Simularea evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a va începe la ora 9.00, elevii având la dispoziţie două ore pentru a rezolva cerinţele primite.

Camerele de supraveghere audio-video vor fi funcționale în toate sălile din centrele de examen.

 

·        Condiții speciale pentru 33 de elevi

 

Pentru a asigura egalitate de șanse pentru toți candidații, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava a aprobat 33 de solicitări de desfășurare a examenului în condiții speciale.

29 de elevi vor beneficia de prelungirea timpului de lucru cu maximum două ore: nouă dintre ei susțin probele cu interpret mimico-gestual, nouă vor susține probele într-o sală separată, patru elevi vor fi monitorizați cu dispozitiv de monitorizare a glicemiei, pompă de insulină, glucometru și telefon mobil, trei vor redacta lucrarea scrisă prin utilizarea materialelor și instrumentelor compensatorii, doi elevi vor beneficia de prezența unui însoțitor în sala de examen.

De asemenea, doi elevi beneficiază de transmiterea subiectelor prin dictare de către unul dintre profesorii asistenți în sală separată.

Un altul va susține probele de examen în prezența unui însoțitor, fără timp de lucru suplimentar, iar alt elev va utiliza materiale și instrumente compensatorii, fără timp de lucru suplimentar.

 

·        Lucrările de la simulările examenelor vor fi corectate digital

 

Toate tezele elevilor vor fi corectate în format digitalizat, menționează Inspectoratul Școlar Județean Suceava.

Într-o primă fază, după finalizarea probei, toate tezele vor fi scanate în clasă, apoi încărcate într-o platformă securizată și ulterior distribuite în mod automat și aleatoriu corectorilor logați în program.

Fiecare lucrare va fi evaluată de doi profesori corectori.

Obiectivul acestei măsuri este eliminarea erorilor umane în corectarea examenului.

„Pentru evaluarea lucrărilor a fost constituit un Centru zonal de evaluare la Colegiul Tehnic <Petru Muşat> Suceava, care va gestiona procesul de evaluare digitalizată a lucrărilor scrise”, informează IȘJ Suceava.

De menționat că acest sistem a fost implementat pentru prima dată la sesiunea din toamnă a examenului de bacalaureat din 2023.