Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că investițiile pentru extinderea rețelelor de gaz metan în 59 de localități sucevene este „unul dintre pariurile noastre” pentru dezvoltarea județului. Gheorghe Flutur a precizat că vineri, la sediul CJ Suceava a avut loc o întâlnire cu reprezentanții Transgaz, la care au fost invitați primarii celor 59 de localități în care se vor construi rețele noi de gaz metan. După ședință, Flutur a subliniat faptul că județul Suceava este unul din marii beneficiari ai acestor proiecte de gaze naturale.

„Când se termină aceste proiecte peste 50% din populație va fi racordată la gaz metan, adică la o sursă de încălzire sigură. Eu mă bucur că a venit cea mai mare parte a primarilor invitați, mă bucur că primarii sunt harnici și au dat drumul la documentații. Sunt unii primari care mai trebuie ajutați la avizare în perioada următoare. Dar unul din pariurile noastre pentru dezvoltarea județului Suceava este rețeaua de gaze naturale în mai mult de jumătate din localitățile acestui județ”, a spus președintele CJ Suceava.

El a subliniat faptul că valoarea celor 59 de proiecte pentru extinderea rețelei de gaze naturale în cele 59 de localități este de circa 260 de milioane de euro. Flutur a precizat că din punctul său de vedere este cel mai așteptat proiect din județul Suceava. „Majoritatea primăriilor au intrat în linie dreaptă cu aceste proiecte, au licitat, iau unele au și operator de gaz. Este important că în cadrul ședinței am purtat foarte multe discuții pragmatice. Prima întrebare a fost dacă există resurse de gaz metan atunci când crește numărul de consumatori. Răspunsul de la Transgaz a fost categoric că da, România are astăzi un grad de independență energetică de peste 85% la gaze naturale. Și până în 2027 ne pregătim să exploatăm în Marea Neagră gazele naturale, deci vom avea în viitor gaze și independență la acest capitol și se pot gândi și agenți economici că nu va fi o problemă dacă se vor racorda”, a arătat șeful administrației județene.

Gheorghe Flutur a mai spus că sunt deja primării care au intrat în linie dreaptă cu investițiile, printre acestea numărându-se Adâncata, Hănțești, Boroaia, Fântâna Mare sau Rădășeni, localități în care proiectele sunt foarte avansate.

„În ședință s-au pus și alte probleme, pentru că sunt primării care au bani alocați pentru gaz, se extinde rețeaua și ajunge până la hotarul cu o altă primărie care se gândește și ea să acceseze bani pentru gaze. Aici s-a purtat discuția dacă această conductă trebuie să aibă o anumită grosime, proiectată din start ca să poată alimenta și pe vecini. Sunt câteva cazuri, cum ar fi între Horodnic de Sus și Horodnic de Jos, între Forăști, Dolhasca și Dolhești, la Mușenița cu Vicovu de Sus și cu Frătăuții Noi. Toate lucrurile astea le-am discutat cu specialiștii. Am discutat și altă problemă, dacă o primărie are o sumă limitată de bani și poate îi ajunge să aducă rețeaua până în centrul comunei și la încă 100 de gospodării. Și aici se pot gândi împreună cu operatorii să găsească și alte surse de finanțare, inclusiv pe bugete proprii pentru a extinde rețeaua printr-un program multianual”, a mai declarat Flutur, care a adăugat că instituția pe care o conduce se va lupta și pentru alte fonduri pentru ca primăriile să poată să extindă rețele de gaz metan.