Interlopul Ioan Sava, zis ”Căsuță”, de 53 de ani, din Fălticeni, patronul pensiunii ”Luciano” din Spătărești, s-a întors la pușcărie la numai un an după ce ieșise pe porțile penitenciarului. El a fost săltat în cursul zilei de miercuri, de la domiciliul din Fălticeni și dus la Penitenciarul Botoșani. Are de executat o pedeapsă finală de 6 ani, 11 luni și 20 de zile, compusă dintr-o condamnare de 3 ani și 6 luni pronunțată într-un ultim dosar penal și contopirea unor pedepse din dosare mai vechi din care au mai rezultat alți 3 ani 5 luni și 20 de zile.

„Căsuță” fusese condamnat definitiv într-un dosar de înșelăciune, în care, în urma cumulării unor sentințe, a primit o pedeapsă finală de 9 ani, 3 luni și 20 de zile de închisoare. Se întâmpla în mai 2021, dar pentru că nu a fost găsit la domiciliu s-a dispus darea în urmărire generală de către Poliția Română.

A fost prins ulterior și a stat după gratii doar circa 10 luni. Asta pentru că avocatul care îl reprezenta la acea vreme a depus o contestație în anulare, o cale extraordinară de atac, care a fost admisă și mare parte din pedepse au fost anulate pe motiv că a intervenit prescripția faptelor. Numai că Ioan Sava nu a stat prea mult acasă, iar faptele pe care le-a tot comis în trecut îl urmăresc ca o piatră de moară.

 

·       Pentru ce a fost condamnat acum trei ani

 

În mai 2021, Ioan Sava a fost condamnat pentru înșelăciune, tăinuire, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. 

În prealabil, el executase o altă pedeapsă după ce a fost condamnat definitiv în urmă cu câțiva ani pentru contrabandă cu țigări, într-un dosar unde a făcut afaceri cu Paul Iova, zis „Ion Petrișor”, cunoscut și ca „regele maneliștilor”. În același dosar a mai fost condamnat cu executare și Nicuță Solcan, din Cajvana. Acesta are de executat 3 ani și 6 luni. Un al treilea inculpat din dosar, Gavril Andreica, tot din Cajvana, a fost condamnat la 3 ani de închisoare, dar cu suspendare.

Nicuță Solcan a fost găsit de polițiști și dus în Penitenciarul Botoșani.

Potrivit anchetatorilor, în luna februarie a anului 2014, inculpatul din Cajvana, Nicuţă Solcan, i-a vândut unui bărbat un tractor cu încărcător frontal şi o semiremorcă cu suma de 9.500 de euro.

La o zi după ce-a făcut tranzacţia, acelaşi cumpărător a fost sunat de Nicuţă Solcan, care i-a spus că mai are trei tractoare de vânzare, fiind dus în curtea din spate a pensiunii lui Ioan Sava, unde cei doi inculpaţi i-au arătat utilajele. S-au înţeles la 20.000 de euro, bani pe care cumpărătorul susţine că i-a înmânat lui „Căsuţă”, acesta din urmă eschivându-se când a venit vorba să facă actele de vânzare-cumpărare, pe motiv că nu are buletinul la el.

La o săptămână, poliţiştii au găsit la locuinţa cumpărătorului unul dintre tractoare, care figura ca furat din Italia în ianuarie 2014. Celelalte trei tractoare, declara cumpărătorul, au fost vândute între timp, anchetatorii identificându-le ulterior la alte persoane din ţară.

„Ştiind că tractoarele reprezintă o oarecare siguranţă în ceea ce priveşte regimul juridic, de multe ori nefiind înscrise de proprietari la autorităţile publice şi aşadar existenţa lor fiind oarecum mascată un timp îndelungat, suficient pentru a li se pierde urma, cei doi (n.r. - Solcan şi Sava) au pus la cale bazele unei adevărate afaceri, al cărei succes părea garantat”, au susţinut anchetatorii în faţa judecătorilor, precizându-le că şi celelalte trei tractoare erau furate, două din Italia, iar unul din România. Acesta din urmă, arată procurorii, a fost sustras în noaptea de 27/28 septembrie 2013 din curtea unei case nelocuite de pe raza comunei Botoşana. Suspecţii în această din urmă faptă: Nicuţă Solcan şi un complice de-al acestuia, tot din Cajvana, Gavril Andreica (42 de ani).