Una dintre cele mai mari unități de învățământ din municipiul Suceava, în care învață 1.600 de elevi - Școala Nr. 9 ”Ion Creangă” - este în plin proces de reabilitare și eficientizare energetică, printr-o investiție de aproape 3 milioane de euro. Lucrările, finanțate prin PNRR, au fost demarate în luna octombrie anul trecut și se preconizează a fi gata la finalul lunii mai, fiind executate deja 75%. Iar asta în condițiile în care s-a lucrat cu elevii în școală, fără a fi afectat actul educațional.

Lucrarea de eficientizare energetică a fost dată ca exemplu de primarul Sucevei, Ion Lungu, fiind cea mai avansată dintr-o serie de investiții similare, care vizează clădirile publice.

”S-a reparat acoperișul, s-au refăcut instalațiile sanitare, s-au înlocuit instalațiile de încălzire și au fost montate sisteme moderne de încălzire cu pompe de apă-sol, panouri fotovoltaice, pe acoperiș, plus un sistem de ventilare și recirculare a aerului - este un proiect modern. Mă bucur că reușim să implementăm acest proiect la Școala 9, dar și la celelalte școli, mai ales că sunt localități în țară unde s-au abandonat asemenea proiecte pentru că este un disconfort... Asta este realitatea. Lucrările se fac în timpul anului școlar”, a declarat primarul Ion Lungu.

La final, costurile energetice vor fi reduse cu cel puțin cu 50%, este convins edilul municipiului, care are în plan investiții similare, la alte trei unități de învățământ.

Clădirea în care învață 1.600 de elevi și unde lucrează peste 100 de persoane este dotată, prin acest proiect, cu 6 pompe de căldură, 80 de panouri solare și 70 de recuperatoare de căldură, montate în fiecare clasă.

“Nici un copil nu a fost relocat, nici o clasă nu a fost relocată în altă parte. Dar și arhitectura școlii ne-a permis acest lucru. Programul de lucru, programul școlar, nu a fost diminuat. Deci calitatea educației, calitatea actului educativ, nu a avut de suferit. Însă vreau să le mulțumesc părinților că au înțeles prin ceea ce trecem, au înțeles faptul că avem muncitori în școală și pentru faptul că ne-au ajutat. Copiii au fost mutați periodic, așa cum am căzut de acord cu constructorul, ca să nu aibă de suferit”, a explicat directoarea Școlii Nr. 9, Elena Luminiţa Martiniuc.

Viceprimarul Lucian Harșovschi a remarcat beneficiile pe care le aduce accesarea fondurilor de eficientizare energetică prin Planul Național de Redresare și Reziliență, dar și cât de mult a contat implicarea cadrelor didactice și a părinților pentru ca lucrările să se desfășoare cât mai bine, fără a fi mutați temporar copii în alte clădiri din oraș.

Primarul Sucevei a mai spus că valoarea lucrărilor desfășurate de municipalitate la diferite școli din oraș se ridică la 15 milioane de euro, alte investiții similare fiind demarate la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, CN ”Petru Rareș”, Școala 3 și Școala 7.