Studente ale Facultății de Economie, Administrație și Afaceri din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) au fost distinse cu Premiul pentru originalitatea cercetării în cadrul Olimpiadei Naţionale a Economiştilor în Formare (ONEF).

Competiția a fost organizată de către Facultatea de Administrație și Afaceri (FAA) a Universității din București, sub egida Asociaţiei Facultăţilor de Economie din România.

În urma deliberărilor juriului de specialitate, lucrarea realizată de către studentele Adina Cosmina Racolciuc şi Cristina Raluca Cernovschi, sub îndrumarea lect. univ. dr. Marius Sorin Ciubotariu, a obţinut „Premiul cu destinaţie pentru originalitatea cercetării”.

Studentele au participat la secțiunea Masterat. Adina Cosmina Racolciuc este studentă în anul I la programul de studii Contabilitate, Audit financiar şi Expertiză Contabilă (CAFEC) şi Cristina Raluca Cernovschi este la programul de studii Audit şi Guvernanţă Corporativă, anul II. Acestea au participat cu lucrarea intitulată „Analiza factorilor determinanţi ai criminalităţii economice în ţările emergente din Europa”.

Universitatea „Ştefan cel Mare” a fost prezentă la acest eveniment ştiinţific cu trei echipe de studenţi, respectiv o echipă pentru secţiunea Masterat şi două echipe pentru secţiunea Licenţă.

Pentru ciclul de licență au participat Monica Caciur, studentă în cadrul specializării Contabilitate şi informatică de gestiune (CIG), anul III, cu lucrarea „Evaluarea holistică a sustenabilităţii globale a firmei”, coordonatori ştiinţifici prof. univ. dr. Veronica Grosu şi asist. univ. dr. Simona Brânzaru.

Tot la licență au mai participat din partea USV studenții Andrei Dumitriu, de la programul de studii Contabilitate şi informatică de gestiune (CIG), anul II, cu lucrarea „Dezvoltarea unui model econometric pentru detectarea evaziunii fiscale în sectorul HORECA”, coordonator ştiinţific prof. univ. dr. Veronica Grosu.

„Considerăm că astfel de competiţii, organizate sub egida AFER, sunt extrem de importante, deoarece conduc la conştientizarea de către studenţi a rolului covârşitor al cercetării ştiinţifice în direcţia identificării unor răspunsuri şi soluţii pertinente la problematicile extrem de complexe ale economiei, din prezent, pe de o parte, iar pe de altă parte, concură la creşterea competenţelor profesionale ale absolvenţilor din domeniu, corespunzător cu cerinţele mereu sporite şi în continuă schimbare ale mediului economic şi social, atât la nivel naţional, cât şi internaţional”, a declarat prof. univ. dr. Veronica Grosu, director al Departamentului de Contabilitate, Audit şi Finanţe din cadrul Facultăţii de Economie, Administraţie şi Afaceri a USV.

Evenimentul de la București s-a bucurat de prezenţa a 98 de studenţi, atât de la ciclul de studii de licenţă, cât şi de la ciclul de studii de masterat, proveniţi din cele mai importante centre universitare din ţară, respectiv:  Universitatea din Bucureşti, Academia de Studii Economice Bucureşti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea „Ovidius” din Constanţa, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, Universitatea „Valahia” din Târgovişte și Universitatea din Oradea.