Mii de credincioși ortodocși au participat, sâmbătă seara, la procesiunea „Calea Sfinților” organizată de sărbătoarea Aducerii Moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Ca în fiecare an, procesiunea a pornit de la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou din Suceava, după binecuvântarea arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic. Racla a fost purtată de preoți și mireni pe străzile orașului Suceava, pe un traseu în care au fost douăsprezece opriri la lăcașele de cult și locuri importante din municipiu. Coloana care a pornit pe străzile Sucevei a fost deschisă de tineri îmbrăcați în costume populare, care purtau o imensă icoană a Sf. Ioan cel nou din Suceava, urmați de tinerii din ATOS Suceava și ei îmbrăcați în straie populare, elevi militari, cadre militare și jandarmi, măicuțe și preoți din județ. Racla cu moaștele Sf. Ioan cel Nou a fost însoțită pe tot traseul de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Printre cei care au participat la procesiunea de astăzi s-a numărat și primarul Sucevei, Ion Lungu. Pe tot traseul procesiunii, racla a fost întâmpinată de mii de credincioși, iar la fiecare oprire preoții făcând o scurtă rugăciune. Și anul acesta procesiunea a urmat traseul deja bine cunoscut, de la ieșirea din curtea Catedralei Arhiepiscopale pe strada Ion Vodă Viteazu, Biserica „Învierea Domnului”, strada Ana Ipătescu, cu oprire la Biserica „Domnițelor”, strada Petru Rareș, cu oprire la Biserica „Sfântul Dumitru”, strada Curtea Domnească, strada Vasile Alecsandri și strada Mihai Eminescu, cu oprire la Biserica „Sfântul Nicolae”. De aici s-a pornit pe strada Mărășești spre Biserica „Nașterea Domnului” (Catedrala din Suceava), apoi de la intersecția Nordic spre strada Universității, cu o oprire în fața Universității „Ștefan cel Mare” și mai departe pe bulevardul 1 Mai, la Primăria Municipiului Suceava și Palatul de Justiție, unde au avut loc alte două opriri. Traseul a continuat spre Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, cu o nouă oprire, după care s-a coborât pe strada Mitropoliei spre Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”. De la ora 21:00, credincioșii au participat la slujba Privegherii în cinstea zilei de naștere a Bisericii creștine, Cincizecimea.
Potrivit Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, duminică, 23 iunie, la Praznicul Pogorârii Sfântului Duh, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie va fi săvârșită de către chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, iar de la ora 18:00, în paraclisul mănăstirii va avea loc un concert de muzică bizantină în cadrul căruia sunt invitați Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale, Corul maicilor Mănăstirii Cămârzani și pr. Alexandru Grigoraș, membru al Corului Academic Byzantion, protopop al Protopopiatului Sascut, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.
Programul liturgic va continua pe podiumul special amenajat în incinta ansamblului monastic cu slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Ioan cel Nou, începând cu ora 21:00, și cu Sfânta Liturghie de noapte, în paraclisul Catedralei.
La sărbătoarea Sfintei Treimi, zi în care anul acesta sunt prăznuite liturgic și Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, 24 iunie 2024, slujba Sfintei Liturghii va fi săvârșită de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor preoți și diaconi.
Potrivit paginii online www.arhiepiscopiasucevei.ro , „prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou este de secole un moment de mare bucurie pentru credincioșii de pe aceste meleaguri și nu numai. Mănăstirea <Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava> îmbracă în perioada 22-24 iunie veșminte luminoase, cu prilejul cinstirii liturgice a ocrotitorului ei.
Anul acesta, sărbătoarea Aducerii moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava va fi nu doar un prilej pentru un pelerinaj de trei zile în Cetatea Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, ci și ocazia de a participa la un amplu program liturgic și cultural”.
Comentarii