Încă un bărbat din județul Suceava confirmat cu infecție cu virusul West Nile, transmis de țânțari, a murit. Este vorba despre un pacient în vârstă de 88 de ani, din Gura Humorului, cu multiple comorbidități care i-au slăbit rezistența organismului. Bărbatul era internat în Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, în stare gravă, și a murit în ziua de 3 septembrie a.c.. Două zile mai târziu laboratorul a confirmat prezența virusului în probele trimise.
Este al șaselea caz de infecție cu West Nile din județul Suceava confirmat din luna august până acum, și al treilea pacient care nu reușit să facă față complicațiilor date de boală, după pacientul din Bosanci, în vârstă de 83 de ani și cel din Suceava, în vârstă de 88 de ani, diagnosticați cu meningită West Nile.
Ceilalți trei suceveni infectați, unul din Fântânele, în vârstă de 81 de ani, altul din Ilișești, în vârstă de 69 de ani și al treilea din Lisaura- Ipotești, în vârstă de 44 de ani, au avut o evoluție favorabilă a bolii și au fost externați în stare de sănătate bună.
Infecția cu West Nile este de cele mai multe ori asimptomatică, cca. 20% dintre cei infectați au simptome minore, ca la o gripă ușoară, cu febră, dureri de cap, dureri musculare, lipsa poftei de mâncare, greață și vărsături. Uneori pacienţii pot prezenta erupții cutanate pe gât, trunchi, mâini și picioare.
Mai puțin de 1% dintre persoanele infectate dezvoltă complicații neurologice severe, cu febră, durere de cap severă, rigiditatea gâtului, convulsii, dezorientare etc.. Aceste cazuri sunt clasificate în trei categorii: meningita West Nile, encefalita West Nile şi paralizie flască. Cel mai important factor de risc pentru complicațiile neurologice îl reprezintă vârsta înaintată; riscul creşte semnificativ în rândul persoanelor peste 50 de ani. Copiii infectaţi cu virusul West Nile au durata spitalizării mai scurtă, mai puţine simptome neurologice şi o mai bună revenire după boală, iar mortalitatea este mai mică.
Pentru virusul West Nile nu există un tratament specific, gestionarea îmbolnăvirii se concentrează pe ameliorarea simptomelor. Perioada de incubație pentru acest virus la oameni este în medie de 2-6 zile, dar se poate ajunge până la 14 zile, în special în cazul persoanelor cu imunitate scăzută.
Pentru prevenirea îmbolnăvirii cu acest virus transmis de țânțari Direcția de Sănătate Publică Suceava recomandă să se evite expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi; utilizarea de substanțe chimice care țin aceste insecte la distanță; utilizarea de plase de protecție la ferestre pentru a împiedica pătrunderea țânțarilor în casă; desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei; îndepărtarea recipientelor de apă stătută și a gunoiului menajer din gospodărie.
Menționăm că în toate localitățile în care s-au confirmat cazuri de îmbolnăvire administrațiile locale au efectuat acțiuni de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor.
Comentarii