Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că peste 300 de unități de învățământ din județ au fost modernizate sau sunt în curs de modernizare. Gheorghe Flutur a fost prezent luni la deschiderea noului an la Școala Specială „Sf. Stelian” din Rădăuți, unitate aflată în subordinea administrației județene. La festivitatea de deschidere a anului școlar de la această unitate de învățământ au mai fost prezenți primarul din Rădăuți, Bogdan Loghin, și șeful învățământului sucevean, Grigore Bocanci.

Gheorghe Flutur a precizat că în județul Suceava sunt șapte unități de învățământ special, iar la cea din Rădăuți sunt 195 de copii. „În total avem peste 1.600 de copii în învățământul special sucevean și peste 850 cadre didactice. Este un învățământ aparte, mai complex, care are multe sensibilități. Trebuie spus că aici, la Școala <Sf. Stelian>, Consiliul Județean a avut o investiție de aproape două milioane de lei pentru modernizarea uni corp de clădire și urmează și celălalt corp de clădire, cu panouri fotovoltaice, calorifere pentru încălzire, rampe pentru acces, dotarea și modernizarea sălilor de clasă și a laboratoarelor, dotarea cu aparatură IT și mobilier. Același lucru îl avem și la Grădinița Specială din Fălticeni și la celelalte unități speciale din județul Suceava”, a precizat Flutur.

 

·        Flutur: În județul Suceava sunt 109 proiecte cu fonduri europene pentru dotarea școlilor cu mobilier și echipamente IT

 

Pe de altă parte, Gheorghe Flutur a ținut să facă referire la investițiile făcute în ultimii ani în modernizarea învățământului Suceava. „Am să vorbesc și în numele Consiliului Județean, dar și al primăriilor, administrațiilor publice. Județul Suceava are cele mai multe proiecte pe Planul Național de Redresare și Reziliență. Sunt 109 proiecte pentru dotarea cu mobilier și aparatură IT. De asemenea, în județul Suceava sunt peste 300 de unități școlare care s-au modernizat în ultimii ani sau sunt în curs de modernizare. La ora asta mai sunt 41 de unități școlare în curs de modernizare. Iar investiții numai în acest domeniu sunt de peste 100 de milioane de euro în județul Suceava”, a declarat Flutur.

El a adăugat că în continuare mai sunt multe de făcut în învățământul sucevean, dar a remarcat faptul că în momentul de față, în afară de patru situații de la Izvoarele Sucevei, toate școlile din județ au grupurile sanitare în interiorul clădirilor. „Îmi amintesc cu ani în urmă că erau multe cu grupuri sanitare în curte. Nu mai sunt în momentul de față decât la Izvoarele Sucevei, în cătunele izolate, unde copiii învață în case particulare, în patru locuri. Și aici se vor face eforturi să nu mai existe toalete în fundul curții”, a spus Flutur.

El a mai adăugat că în 43 de școli se implementează programul „Masă sănătoasă în școli” și a precizat că zilele următoare, după discuțiile avute recent cu ministrul Educației, acest program va fi extins și în alte unități școlare din județ. Președintele CJ Suceava a mai afirmat că aproximat 20% dintre unitățile școlare din județ nu au încă autorizație ISU, iar efortul primăriilor trebuie să fie în această direcție pentru perioada următoare, inclusiv pentru obținerea autorizațiilor sanitare. „Mă bucur că am putut să participăm financiar la modernizarea învățământului din județul Suceava și a învățământului special. Și mă bucur că județul Suceava este pe podium în ceea ce înseamnă investițiile din învățământ”, a încheiat Gheorghe Flutur.