Pandemia de Covid-19, declarată ca atare în data de 11 martie 2020, de către Organizația Mondială a Sănătății, a însemnat pentru Suceava nu doar carantină severă vreme de o lună și jumătate pentru municipiul Suceava și 8 localități din jur și transformarea Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou” în spital Covid, ci și mii de amenzi aplicate de diferite instituții ale statului, pentru încălcarea restricțiilor.

Direcția de Sănătate Publică Suceava, de exemplu, a aplicat în perioada 2020-2022 un număr de 13.571 de sancțiuni contravenționale pentru încălcarea reglementărilor impuse de criza sanitară, dintre care 7 avertismente și 13.564 de amenzi. Valoarea amenzilor este de 27,049 de milioane de lei, echivalentă cu 5,410 milioane de euro.   

Conform situației comunicate de DSP Suceava, la solicitarea noastră, în contextul pandemic al anului 2020 instituția a aplicat 5 avertismente și 120 de amenzi contravenționale, în cuantum de 200.900 de lei, pentru încălcarea măsurilor de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de Covid-19 și a normelor din domeniul sănătăţii publice.

În al doilea an pandemic, 2021, inspectorii sanitari au dat 87 de amenzi în valoare totală de 135.000 lei, din care 33 de amenzi pentru necompletarea formularului digital de intrare în România.

Anul următor a venit cu prevederi legislative referitoare la vaccinarea anti-Covid și la circulația și localizarea persoanelor, a căror nerespectare a dus la o explozie a numărului de amenzi și la îngroparea angajaților de la DSP în maldăre de dosare și hârtii. În 2022, DSP Suceava a aplicat 13.357 de amenzi în cuantum de 26,714 milioane lei, precum și două avertismente, pentru nerespectarea obligației de completare a formularului digital de localizare (PLF) în decurs de 24 de ore de la intrarea în țară.

Conform informațiilor transmise de DSP, din numărul total de 13.571 de sancțiuni contravenționale aplicate de către Serviciul Control în sănătate publică din cadrul DSP Suceava, 2.256 de procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor au fost contestate în instanțele judecătorești. În 34 de dosare DSP a fost obligată la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 28.174,39 lei.

Anularea prevederilor legislative în baza cărora s-au dat amenzile a făcut ca oamenii să-și recupereze banii pe care i-au plătit, de la primăriile de domiciliu, unde au achitat. Numai că banii nu i-au mai primit cash sau pe card, așa cum i-au dat, ci au rămas în conturile lor de la administrațiile pentru plata taxelor și impozitelor pe care le datorează la bugetul local.

Din perioada respectivă, în birourile DSP au rămas teancurile de dosare cu listele de contravenienți trimise de la Poliția de Frontieră și corespondența cu instanțele de judecată. Pentru suceveni, pandemia de Covid-19 înseamnă amintiri dureroase, atât din cauza pierderii unor oameni dragi din cauza bolii, cât și din cauza modului în care au fost tratați de autorități, ca niște infractori, mai ales în perioada carantinării Sucevei și localităților din jur - Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei.