Reprezentanții Patronatelor IMM-urilor din județul Suceava au lansat critici vehemente la adresa deciziilor recente ale Guvernului privind creșterea taxelor și impozitelor. În cadrul unei conferințe de presă, aceștia au avertizat că mediul de afaceri este în pragul unei crize existențiale, în timp ce statul continuă să cheltuie fără măsură și fără reforme reale. Președinta Patronatelor IMM Suceava, Liliana Agheorghicesei, a tras un semnal de alarmă cu privire la situația tot mai dificilă în care se află firmele mici și mijlocii. „Traversăm o perioadă extrem de gravă. Nu mai rezistăm. IMM-urile nu sunt consultate, nu sunt sprijinite, ci doar împovărate cu taxe. Se iau decizii fără dialog, fără strategie. Am fost consultați 30 de minute despre un pachet de măsuri care ne afectează pe termen lung. Nu este normal!”, a declarat Liliana Agheorghicesei.

 

·        Agheorghicesei: „Oricât de multe taxe ar plăti IMM-urile, niciodată nu vor ajunge pentru acest aparat de stat atât de stufos”

Aceasta a reamintit faptul că, în urmă cu doi ani, promisiunile privind reducerea cheltuielilor publice și eficientizarea aparatului de stat au rămas doar la stadiul de declarații. „Ni s-a promis un echilibru, cu taxe pentru mediul de afaceri, dar și reducerea aparatului bugetar ineficient. Nimic nu s-a concretizat”, a subliniat Agheorghicesei. Ea a subliniat faptul că în urma adoptării primului pachet de măsuri fiscale de austeritate, concluzia este cât se poate de clară, și anume că statului nu îi vor ajunge niciodată banii pentru aparatul propriu și pentru susținerea cheltuielilor bugetare. „Concluzia foarte clară este că oricât de multe taxe ar plăti IMM-urile, niciodată nu vor ajunge pentru acest aparat de stat atât de stufos, atât de ineficient și neprofesionist. Ăsta este adevărul. Și atunci evident că noi, mediul de afaceri, am venit cu propuneri. Și, în primul rând, prima propunere pe care am făcut-o a fost reducerea cheltuielilor de funcționare a statului”, a arătat președinte Patronatelor IMM-urilor Suceava.

 

·        Omul de afaceri Roman Boca spune că toate greșelile făcute de guvernări prin cheltuieli deșănțate se răsfrâng tot asupra mediului de afaceri

La rândul său, vicepreședintele Roman Boca a avertizat că majorarea TVA-ului și creșterea prețurilor la energie riscă să paralizeze economia românească. „Se vor bloca foarte multe activități. A crescut TVA-ul, cresc prețurile, iar economia se sufocă. Noi am făcut un sondaj de opinie săptămâna trecută și 75% din toți cei care au fost intervievați nu sunt de acord cu creșterea TVA-ului. Firmele românești nu vor mai putea concura pe piețele externe pentru că produsele noastre vor fi mai scumpe. Noi plătim taxe uriașe, dar nu primim nimic în schimb. Statul consumă mai mult decât produce și susține în continuare un aparat public supradimensionat și ineficient”, a spus Roman Boca.

El a mai adăugat că România are nevoie urgentă de o reformă administrativ-teritorială, făcând trimitere la modelul polonez. „Noi avem 1,3 milioane de oameni în zona publică. Este o situație destul de complicată, fiindcă numărul de agenții sau de structuri ale statului este imens și nu au nici un rol în ceea ce înseamnă dezvoltarea economică a României. Ba mai mult, foarte multe agenții, foarte multe instituții nu fac altceva decât să frâneze dezvoltarea societății românești și consumă din resurse”, consideră omul de afaceri sucevean.

Roman Boca a declarat la rândul său că mediul de afaceri nu a fost consultat de către actuala guvernare, ceea ce a stârnit nemulțumiri în rândul oamenilor de afaceri. „Toate greșelile astea pe care le-a făcut Guvernul prin cheltuielile deșănțate pe care le-au avut până acum se răsfrâng tot asupra noastră. Deciziile lor proaste pe banii care i-am dat noi până acum din taxe și impozite, tot pe noi ne afectează. Ei au cheltuit prost, nu și-au făcut treaba cum trebuie, au angajat tot felul de neprofesioniști în tot felul de instituții, au luat decizii proaste, au cheltuit o grămadă de bani prin tot felul de întreprinderi ale statului român, cu tot felul de oameni care i-au angajat pe criterii numai de performanță nu. Și acum tot noi suntem cei care plătim greșelile lor. Dar sperăm că în al doilea pachet de măsuri să vedem niște lucruri mai concrete care să-i afecteze direct pe cei care consumă resurse nejustificate din banii publici. Lucrurile în momentul de față nu au făcut altceva decât să blocheze dezvoltarea economică a României”, a afirmat Roman Boca.

 

·        Ștefan Manolache: „Când nu sunt bani, imediat ni se cer sacrificii”

Un alt vicepreședinte al Patronatelor IMM-urilor, Ștefan Manolache, a criticat modul în care Guvernul a ales să aplice primul pachet de măsuri fiscale, fără să înceapă cu reducerea cheltuielilor bugetare. „IMM-urile s-au săturat să fie bancomatul guvernelor. Când nu sunt bani, imediat ni se cer sacrificii. Nu e corect. Dacă vedeam mai întâi o reducere reală a risipei banilor cu aparatul de stat, poate unii acceptau mai ușor aceste măsuri”, a precizat Manolache.

Manolache a mai transmis că antreprenorii din Suceava trag un nou semnal de alarmă către autorități: „E nevoie de acțiuni reale, nu de decizii luate peste noapte și pe spatele celor care susțin economia”, a mai spus Manolache.

Liderii Patronatelor IMM din Suceava au făcut apel la Guvern să ia în calcul și propunerile venite din mediul privat și să înceapă cu adevărat o reformă profundă a aparatului de stat, în loc să adopte decizii care vizează măsuri fiscale care sufocă în primul rând economia reală și frânează dezvoltarea firmelor.