Din cei peste 4.000 de absolvenți ai liceelor sucevene, doar câțiva se pot mândri cu statutul de șef de promoție.

Sunt tineri cu un bilanț excelent, ambițioși și muncitori.

Monitorul de Suceava a discutat cu câțiva dintre ei, pentru a le afla planurile, aspirațiile, în ce domenii și în care centre universitare vor să-și continue studiile.

În zilele următoare vă prezentăm povestea fiecăruia.

 

·        Fetele de 10 de la „Hurmuzachi” au ales Medicină și Drept

 

La Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, promoția 2025 le aduce în prim-plan pe Georgiana Ruxandra Solovăstru, de la Științe ale naturii, și Gheorghiu Bianca, de la Științe sociale, absolvente cu 10 pe linie. Ambele au impresionat prin parcursul lor școlar remarcabil, implicare și perseverența constantă.

Georgiana Ruxandra Solovăstru este din Iaslovăț, iar în prezent se pregătește pentru examenul de admitere pentru Universitatea de Medicină din Iași, de la finele acestei săptămâni.

Timp de patru ani a dus excelența pe toate fronturile: media generală 10 în toți cei patru ani de liceu, rezultate aproape de maxim la bacalaureat (10 la română, 10 la biologie și 9,95 la matematică), premii la concursuri și olimpiade.

„Am avut norocul sa fiu într-o clasa cu elevi foarte buni, foarte capabili, să învăț într-o atmosferă plăcută, deseori competitivă.

Nu pot să nu o amintesc pe doamna dirigintă Aspazia Băeșu, profesoară de biologie, care ne-a fost ca o mamă, mereu ne-a sprijinit și ne-a fost aproape. A organizat excursii pentru elevi, am comunicat bine, a fost de partea elevilor săi.

La fel și doamna de limba română Beatrice Halip. Îmi amintesc că în clasa a IX-a lua scaunul de la catedră, îl punea în mijlocul clasei și discutam diverse opere literare, texte. A fost foarte deschisă cu noi, iar acele discuții m-au stimulat să scriu propriile mele texte”, povestește Georgiana.

Adolescenta scrie proză scurtă, la persoana I, inspirându-se de la oamenii pe care i-a întâlnit, experiențe persoanele, întâmplări de la liceu. Și-a transpus în personaje colegi, profesori, prieteni.

A fost redactor la revista colegiului ”Muguri de știință” și redactor-șef la ”Muguri”.

„Plecăm cu multe amintiri de la liceu, cu multe lecții de la colegi și profesorii. Liceul ne-a învățat să gândim critic, să ne dezvoltăm și să vedem lucrurile în profunzimea lor”, a mai adăugat Georgiana.

 

·        Bianca Gheorghiu este deja admisă la Drept

 

Bianca Gheorghiu a scăpat de emoțiile admiterii, fiind deja acceptată la Facultatea de Drept a Universității „Al.I. Cuza” Iași datorită rezultatelor remarcabile sale la un concurs național – Premiu I la etapa finală a Competiției „Memoriile Holocaustului”.

Este pasionată de istorie, având și două participări la faza națională a olimpiadei și alte distincții la competițiile de specialitate: „M-am apropiat de această disciplină și datorită profesoarelor care m-au atras spre acest domeniu, Nadia Maleș la gimnaziu și Nicoleta Mitrofan la liceu, care m-au ghidat foarte bine, m-au învățat cum să interpretez surse, cum să găsesc relațiile de cauzalitate”.

Bianca mărturisește că dincolo de notele de 10 stau „multă muncă, perseverență și încredere în abilitățile tale, desigur, toate cu sprijinul profesorilor îndrumători”.

„Nu am învățat pentru note, dar cred că am norocul să fiu înzestrată cu capacitatea de a învăța foarte repede, de a reține foarte ușor informațiile”, completează Bianca.

Această calitate a ajutat-o și la examenul maturității, unde a obținut 10 la logică, 9,80 la istorie și 9,60 la limba română.

„Toți profesorii ne-au susținut și au fost mereu foarte dispuși să ne ajute. Iar colegii... exemplari. Toți au făcut ca liceul să rămână memorabil”, a conchis adolescenta.