O problemă de importanță majoră în domeniul sănătății reproducerii este adusă în atenție de Direcția de Sănătate Publică Suceava, respectiv sarcina în rândul adolescentelor. Directoarea DSP Suceava, Daniela Odeh, avertizează asupra riscurilor crescute implicate de acest fenomen, atât pentru sănătatea mamelor tinere, cât și pentru cea a nou-născuților.
„Aceste sarcini sunt asociate frecvent cu complicații precum eclampsia, infecțiile postpartum și nașterea prematură, iar la nivel global, complicațiile din timpul sarcinii și nașterii constituie principala cauză de deces în rândul fetelor cu vârsta între 10 și 19 ani, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Pe lângă impactul medical, nașterea la vârste fragede are consecințe sociale majore, precum abandonul școlar, limitarea oportunităților educaționale și profesionale, precum și dificultăți economice și psiho-emoționale”, a arătat Daniela Odeh.
În județul Suceava, în cursul anului trecut au intrat în evidență 4.655 de femei gravide, dintre care 6 aveau vârsta sub 15 ani, iar 242 de femei aveau vârsta cuprinsă în intervalul 15-19 ani.
Datele furnizate de Daniela Odeh arată că tot în anul 2024 au fost înregistrate și 817 întreruperi ale cursului sarcinii la 551 femei din mediul rural și 266 femei din mediul urban. Dintre acestea, 235 au fost întreruperi la cerere și 582 au fost cauzate de avortul spontan. La adolescentele sub 15 ani a fost înregistrat un avort la cerere, iar în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani au fost declarate 55 de avorturi, dintre care 24 au fost întreruperi de sarcină la cerere.
La nivel național, statistica este îngrijorătoare: din cele 155.418 nașteri înregistrate în anul 2023, un număr de 14.365 (reprezentând 9,1%) au fost înregistrate în grupa de vârstă 12–19 ani. Asta înseamnă că aproape una din 10 nașteri a avut loc la o adolescentă. Dintre acestea, 629 de nașteri au fost înregistrate la adolescente sub 15 ani, iar 13.736 la adolescente cu vârste între 15 și 19 ani, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS) în 2024.
La nivel european, potrivit Eurostat, unul din 8 copii născuți de mame sub 20 de ani provin din Bulgaria și România: 12,5% în Bulgaria și 12,1% în România din totalul primilor copii născuți.
Șefa DSP Suceava afirmă că datele arată „necesitatea unor măsuri urgente și coerente privind educația sexuală, accesul echitabil la servicii de sănătate reproductivă și implementarea unor politici eficiente pentru prevenirea sarcinilor în rândul adolescentelor”.
Ea a subliniat rolul esențial al consultațiilor prenatale periodice în asigurarea unei sarcini fără risc, prin identificarea timpurie a complicațiilor, monitorizarea dezvoltării fătului și consilierea gravidei.
OMS recomandă cel puțin 8 consultații prenatale începând din primul trimestru. În România, deși serviciile sunt gratuite, accesul este inegal, în special pentru femeile din mediul rural sau din grupuri vulnerabile, din cauza barierelor teritoriale și socio-economice.
Comentarii