Creşterea impozitelor pe terenurile agricole va trebui decisă înainte de construcţia bugetului pentru anul viitor şi aplicată chiar de la începutul lui 2011, a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

"Terenurile agricole sunt impozitate. Există un impozit dar vreau să-l facem consistent. Decizia de majorare trebuie adoptată în perioada următoare, adică înainte de construcţia bugetului pentru anul viitor", a explicat Vlădescu.

Şeful Finanţelor nu a vorbit însă despre suprataxarea terenurilor agricole nelucrate.

La finele săptămânii trecute, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat agenţiei MEDIAFAX că susţine impozitarea suplimentară a terenurilor agricole nelucrate, dar că această măsură este una cu implicaţii policitice, iar o decizie va fi luată doar în coaliţie.

"Impozitarea suplimentară a terenurilor agricole nelucrate este la stadiul de discuţii. Am discutat-o informal atât la noi în minister, cât şi cu Ministerul Finanţelor. Fiind o măsură de impozitare, nu poate fi propusă de noi ca proiect de act normativ, ci de către Ministerul Finanţelor", a spus Dumitru.

Proprietarii de terenuri arabile situate în extravilan plătesc un impozit anual cuprins între 36 de lei şi 43 lei pe hectar, banii ajungând la bugetele locale.