Gradul redus de promovare a BAC-ului nu ţine numai de clasa politică, ci de modelele promovate de societatea românească în tranziţie, unde câştigătorii au fost "câteva cohorte de mitomani", a spus marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Să nu credem că trecerea BAC-ului depinde numai de clasa politică, pentru că facem o eroare de fond. Trecerea BAC-ului ţine de foarte multe lucruri, de modelele pe care societatea românească le-a promovat. Copii ăştia de la cine să înveţe? Am scos în faţă numai câteva cohorte de mitomani care nu au avut nici măcar bunul simţ să admită că au câştigat bani dintr-o întâmplare a tranziţiei", a declarat Isărescu, la conferinţa "Cei mai mari jucători din economie" cu tema "Lecţiile crizei pentru următoarea perioada de creştere economică", organizată de Ziarul Financiar şi PwC România.

Intervenţia guvernatorului a venit în urma unei declaraţii a directorului editorial al Ziarului Financiar, Cristian Hoştiuc, care i-a îndemnat pe oamenii de afaceri să investească în învăţământul privat, chiar prin înfiinţarea de licee, pentru a-şi asigura astfel forţa de muncă calificată din viitor.

În opinia guvernatorului, tema de discuţie ar trebui să fie "cât de greu se pot câştiga banii adevăraţi", sugerând că modelele ar trebui constituite din oameni care au reuşit să facă averi în mod cinstit.

"De unde să înveţe copii ăştia? Au învăţat cum să mai fraudeze cu telefonul", a adăugat Isărescu.

Guvernatorul crede că România ar trebui să intre pe o creştere economică solidă şi mai "plicticoasă", care să nu se bazeze doar pe explozia creditului de consum.

În acest an, promovabilitatea la bacalaureat este de 44,47% la nivel naţional, înaintea contestaţiilor.

Ministerul Educaţiei a înregistrat 661 de eliminări la prima sesiune a bacalaureatului, candidaţii daţi afară de la test pentru fraudă nemaiputând susţine examenul în toamna acestui an şi nici în vara anului viitor.