Din numărul total de reacţii adverse în urma folosirii medicamentelor, 5% sunt raportate de la vaccinuri, iar 10% sunt grave, potrivit reprezentanților Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

“Un subiect foarte important şi controversat sunt reacţiile adverse la vaccinuri. Noi primim reacţii adverse la vaccinuri şi de aparţinători, de la pacienţi, primim şi de la medici. Cele mai multe dintre ele 99% sunt reacţii cunoscute. (....) Pot să vă spun că din numărul total de reacţii adverse cam 5% sunt raportate la vaccinuri. De exemplu din 4.500 - 200 şi ceva sunt reacţii adverse raportate la vaccinuri din toate sursele. Sunt puţine grave, în jur de 10%. (...) Faţă de alte ţări europene, ne situăm la mijloc”, a declarat şefa Serviciului Farmacovigilenţă şi Managementul Riscului al Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Roxana Stroe.

De asemenea, Stroe a mai precizat că românii au început să raporteze reacţiile adverse.

“Românii au început să raporteze reacţii adverse, au început să se adreseze atât medicilor cât şi farmaciştilor şi să sesizeze reacţii adverse. De asemenea, noi primim la agenţie reacţii adverse (n.r. - la ANMDM). Se raportează tot felul de reacţii adverse, cele cunoscute care sunt deja menţionate în informaţiile produsului şi aici mă refer la prospect cât şi reacţiile adverse care nu sunt cunoscute şi sunt nemenţionate. Asta ne interesează pe noi în mod special”, a mai adăugat Roxana Stroe.