Președintele Klaus Iohannis a emis, marți, decretul pe legea privind instituirea Zilei Limbii Romani pe data de 16 iunie, zi în care vor fi organizate manifestări culturale dedicate aceste sărbători, iar autoritățile centrale și locale pot contribui cu sprijin logistic sau financiar, în acest scop.

Camera Deputaților a votat, decizional, pe 12 decembrie 2018, Legea privind instituirea Zilei Limbii Romani pe data de 16 iunie, în scopul „păstrării tradițiilor, culturii și limbii materne de către persoanele aparținând minorității etnice”.

„Se instituie ziua de 16 iunie ca zi a limbii romani. Anual, cu prilejul limbii romani, în localitățile în care trăiesc membri ai comunității de romi, se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători”, prevede actul normativ.

Inițiativa legislativă mai prevede că autoritățile centrale și locale pot contribui cu sprijin logistic și/sau financiar, după caz.

De asemenea, leges stipulează și faptul că „Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor, emisiuni ori aspecte, de la maniferstările dedicate acestei sărbători.”

În actul normativ a introdus și faptul că „în instituțiile în care se predă limba români ca limba maternă, în ziua de 16 iunie se organizează manifestări culturale dedicate acesti sărbători.”

Tot marți, șeful statului a semnat decretul de promulgare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean şi local.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, cu modificările și completările ulterioare, în sensul declarării ca lucrări de utilitate publică, a lucrărilor de interes naţional pentru realizarea infrastructurii destinate depozitării definitive, în siguranţă, a deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat, rezultate din funcţionarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare şi radiologice existente pe teritoriul naţional.

Proiectul de lege a fost adoptat, pe 12 decembrie 2018, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Președintele Iohannis a mai semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii cooperației agricole nr. 566/2004, adoptată decizional de către deputați, tot pe 12 decembrie 2018.